11. SRPNJA 2012. 20:13h

Clinton u Laosu: Ovdje je prošlost uvijek s nama

Foto

Svijet
0

Tekst

Američka državna tajnica Hillary Clinton suočila se s bolnim nasljeđem Vijetnamskog rata tijekom svog kratkog posjeta Laosu u srijedu kada se sastala s muškarcem koji je izgubio vid i obje ruke u eksploziji kazetne bombe.

Ovo je prvi posjet jedne američke državne tajnice Laosu u gotovo 60 godina. SAD je bacio više bombi na tu zemlju nego na Njemačku i Japan zajedno tijekom Drugog svjetskog rata u uzaludnom pokušaju da uništi linije opskrbe sjevernog Vijetnama prema jugu.

"Ovdje u Laosu, prošlost je uvijek s nama", rekla je Clinton nakon obilaska centra u kojem se izgrađuju proteze za žrtve. Tamo je upoznala Phongsavatha Souliyalata, mladića koji prije četiri godine, baš na svoj 16. rođendan stradao u eksploziji kazetne bombe dok se s prijateljem vraćao iz škole.

"Želio bih vidjeti da sve vlade zabrane kazetne bombe... i da pomognu preživjelima", rekao je Souliyalat tijekom kratkog susreta s državnom tajnicom. "Potpuno ste u pravu", odgovorila mu je Clinton. "Moramo učiniti više".

Više od 30 godina nakon završetka Vijetnamskog rata Laos se i dalje bori s s otprilike 80 milijuna komada kazetnog streljiva i drugih eksplozivnih sredstva od kojih svake godine pogine ili nastrada stotinjak ljudi.

Razgovori američke državne tajnice s premijerom i ministrom vanjskih poslova Laosa predstavljaju pokušaj poboljšanja odnosa sa zemljom koja se držala na distanci od SAD-a, ali sada želi bolje odnose, djelomično kao protutežu regionalnim igračima Kini i Vijetnamu. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!