5. RUJNA 2012. 14:43h

Chavez prijetnjama zaoštrio kampanju: Ako izgubim, Venezuelu čeka kaos

Hugo Chavez

Foto

Svijet
0

Tekst

 Venezuelu čeka "građanski rat" i kaos pobijedi li na predsjedničkim izborima kandidat desnice, "pristaša tajnog neoliberalnog programa", zaprijetio je biračima predsjednik Hugo Chavez zaoštravajući kampanju kako bi pridobio 30-ak posto neodlučnih birača uoči glasovanja za mjesec dana, ocjenjuju analitičari u srijedu.

Na vlasti od 1999. godine, populist Chavez favorit je prema anketama koje su mu davale 10 do 20 posto prednosti pred zajedničkim kandidatom stranaka oporbene koalicije, 40-godišnjim Henriqueom Caprilesom Radonskim.

No kako mu se prednost zadnjih mjeseci topila, 58-godišnji predsjednik koji protivnika otvoreno prezire, naziva "mediokritetom", "svinjom" i slugom kapitalista, krenuo je u prijeteću kampanju.

Oporba priprema "tajni neoliberalni program" koji zemlju vodi u "kastastrofu" i "duboku nestabilnost", a moguće u "građanski rat", rekao je u venezuelski predsjednik koji je ljetos ustvrdio da se izliječio od raka u području zdjelice.

Analitičari drže da je Chavez posegnuo za prijetnjama i to mnogo oštrije nego dosad, jer mu prednost više nije tako očita i zato želi pridobiti neodlučne birače uoči izbora 7. listopada. Procjenjuje se da ih je oko 30 posto od 19 milijuna upisanih birača.

"Njegov je cilj spriječiti glasove u korist Caprilesa", kaže analitičarka Mariana Bacalao sa Središnjeg sveučilišta Venezuele.

Capriles je pak nedavno uputio biračima umirujuće poruke obećanjem da će očuvati socijalne programe.

Socijalist Chavez, vođa radikalne latinoameričke ljevice, pridobio je narod masovnim socijalnim programima stanogradnje, zdravstvene skrbi i prehrambenim programima koje financira prihodima od prodaje nafte. Venezuela je druga u svijetu po dokazanim zalihama nafte, iza Saudijske Arabije, prema podacima iz godišnjaka CIA-e.

(Hina)
 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!