8. SRPNJA 2012. 13:16h

Četrnaestero civila poginulo na jugu Afganistana

Kandahar

Foto

Svijet
0

Tekst

Četrnaestero civila poginulo je u eksploziji dviju bomba kućne izrade u nestabilnoj pokrajini Kandaharu, na jugu Afganistana, doznaje se u nedjelju iz policijskog izvora.

"Pri prolasku traktora i kamioneta eksplodirale su bombe kućne izrade u okrugu Argistanu, usmrtivši 14 i ranivši tri osobe", rekao je general Abdul Razik, načelnik policije u pokrajini Kandaharu. Pokrajinska vlada potvrdila te brojke na Twitteru.

Prva bomba je eksplodirala pri prolasku kamioneta u kojemu je bilo 10 osoba, među njima žene i djeca, priopćila je pokrajinska vlada. Druga se aktivirala kada je naišao "traktor koji je htio prevesti osobe ranjene u prvoj eksploziji", dodaje isti izvor.

Talibani zasad nisu preuzeli odgovornost za ovaj dvostruki napad.

Talibani koje je koncem 2001. svrgnula s vlasti međunarodna koalicija predvođena SAD-om, od tada se bore s afganistanskom vladom i njezinim saveznicima iz NATO-a. Samoubojički napadi i bombe kućne izrade njihovo su najčešće oružje.

Nasilje je najraširenije na jugu i na istoku zemlje, gdje su glavna središta talibana i njihovih saveznika, smatra UN.

Najveću cijenu u sukobu plaćaju civili kojih je u 2011. poginulo više od 3.000, po UN-ovim podacima, što je najveći broj u jedanaestogodišnjem sukobu. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!