18. KOLOVOZA 2012. 15:11h

Češka: Uhićen kriminalac koji je pripremao teroristički napad

Foto

Svijet
0

Tekst

Češka policija objavila je u subotu da je 10. kolovoza u Ostravi uhitila češkog kriminalca starog 29 godina koji je pripremao teroristički napad, a inspiraciju je, čini se, pronašao norveškom desničarskom ekstremistu Andersu Behringu Breiviku.

Policija je u njegovu stanu zaplijenila veliku količinu oružja uključujući strojnicu, bombu i eksplozivni materjal. "Sastavnice eksplozivnog sustava bile su aktivne i u stanju prouzročiti štetu", izjavio je šef ostravske policije Radovan Vojta na konferenciji za tisak u subotu.

Dodao je, međutim, da policiji još nije poznata meta pripremanog napada. "Na početku smo istrage. Zasad ne želimo objaviti više informacija", kazao je Vojta.

Po njegovim riječima, uhićeni muškarac simpatizira Breivika jer je koristio njegovo ime za komuniciranje na Internetu.

Uhitila ga je u stanu postrojba interventne policije. Uhićenju je prethodila evakuacija približno 80 stanara iz iste zgrade.

Muškarac, čije ime nije objavljeno, ima policijski dosje. Već je pet puta osuđen za razne prekršaje.

Norveški ekstremist Breivik prošle je godine u srpnju u Oslu i na otoku Utoyi ubio 77 ljudi. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!