24. SRPNJA 2012. 15:59h

Cenzura poplava u Pekingu:Dopuštene vijesti koje zaslužuju divljenje i suze

Građani kineskog grada spašavaju se pred tajfunom

Foto

Svijet
0

Tekst

Najviši dužnosnik za propagandu u Pekingu dao je naredbu medijima da se drže dobrih vijesti vezano uz poplave u kojima je prošlog vikenda u glavnom gradu Kine poginulo 37 osoba.

Lu Wei je kazao novinarima da javljaju samo o "uspjesima koji zaslužuju divljenje i suze", poput herojskih akcija sigurnosnih službi ili pojedinih građana Pekinga, javlja u utorak list Jingua Shibao.

Broj poginulih mogao je biti manji da su vlasti na vrijeme uputile obavijesti stanovništvu ili da su organizirale evakuacije, prema stanovnicima Pekinga koji su svoj bijes iskazali na blogovima.

U utorak su cenzori imali pune ruke posla da "maknu one blogove koji su izrazili veliku kritiku".

Prema stručnjaku za kineski internet Davidu Bandurskom najveći broj cenzuriranih blogova tijekom posljednja dva dana bio je posvećen poplavama u Pekingu.

Većina kineskih medija nije uputila kritike vlasti, već su se usredotočili na pomoć koju su susjedi jedni drugima pružali tijekom nesreće.

U najgorem nevremenu od 1951. pričinjena je i ogromna materijalna šteta, koja se procjenjuje na 1,25 milijardi eura, a gotovo 66.000 ljudi je moralo biti evakuirano.

Od petka je u Kini od poplava, klizanja tla i blata poginulo 111 osoba, dok je 47 nestalo. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!