18. TRAVNJA 2012. 19:57h

Bivši šef Mladićevog osguranja: Cijeli državni vrh je znao da je u Beogradu

Ratko Mladić

Foto

Svijet
0

Tekst

Branislav Puhalo, bivši šef osiguranja Ratka Mladića, rekao je danas na Prvom osnovnom sudu u Beogradu u ponovljenom suđenju Mladićevim jatacima kako je "cijeli državni vrh do kraja ožujka 2002. godine bio obaviješten da je general Mladić u Beogradu".

Puhalo, koji je bio u neposrednom osiguranju Mladića i može ga se vidjeti uz srebreničkog zlikovca na brojnim slikama, pa i onima snimljenima u Srebrenici, kazao je da je 30. kadrovski centar Vojske Jugoslavije, u kojemu su bili pripadnici rasformirane Vojske Republike Srpske, od nekog iz državnog vrha Srbije dobio nalog da čuva Mladića i kako nitko nije imao zapovijed da Mladića štiti od države nego od kriminalaca i lovaca na njegovu glavu. Pripadnici ovog centra, objasnio je Puhalo, bili su smješteni u vojarni na Topčideru, ali Mladić nikada nije bio u toj vojarni.

– Cijeli je državni vrh znao da su vojnici smješteni u vojarni na Topčideru i da čuvaju Mladića od lovaca na glave kojih je u to vrijeme bilo puno – posvjedočio je Puhalo, dodajući da su od vojske dobivali hranu i dnevnice, a sve to nije se moglo izvesti bez znanja predsjednika države, ministarstva obrane i generalštaba.

Na prvom suđenju Mladićevim pomagačima u skrivanju Puhalo je detaljno objasnio ulogu čuvara, a danas je izjavio da ostaje pri tom iskazu.

– Sve je to bilo legalno. Imali smo nekoliko vozila, 20 zolja, sanduke streljiva, kao da smo krenuli na Sinaj. Mladić se 2001. slobodno kretao po Beogradu, išli smo na nogometne utakmice, u MUP, u restorane – rekao je Puhalo i dodao kako je tada Mladića bilo lako uhititi samo da je državni vrh to htio. – Mladića bismo kao profesionalci uhitili i mi da smo dobili takvu zapovijed – rekao je Puhalo.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!