30. STUDENOG 2011. 09:51h

Bivši predsjednik Obale Bjelokosti priveden na Međunarodni kazneni sud

Karadžić je iz Rotterdama helikopterom prevezen u  Scheveningen

Foto

Svijet
0

Tekst

Bivši predsjednik Obale Bjelokosti, Laurent Gbagbo, sletio je u Rotterdamsku zračnu luku nakon što je Međunarodni kazneni sud za njim raspisao tjeralicu, potvrdio jeReutersu jedan od svjedoka.

Gbagbo će biti prvi predsjednik države kojemu će se suditi u Haagu od osnutka suda 2002. godine.

Tribunal je istragu o ubojstvima, silovanjima i zlostavljanjima u Obali bjelokosti potaknutim Gbagbovim odbijanjem predaje vlasti novoizabranom predsjedniku Alassaneu Ouattari započeo prošlog mjeseca. Gbagbov teror prekinut je u travnju kada su ga uz pomoć francuskih saveznika uhitile Quattarove vojne snage.

Zrakoplov Obale bjelokosti sletio je u rotterdamsku zračnu luku u 3.44 sati i odmah je uvezen u jedan od hangara.

Međunarodni kazneni sud nije odmah potvrdio Gbagbov dolazak u Haag, ali njegovo slijetanje u zračnu luku u predgrađu Haaga i "odbor za doček" sličan onome koji je dočekao Miloševića i Mladića, javlja AP, pokazuje kako je u Haag stigla još jedna "zvijezda".

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!