30. KOLOVOZA 2012. 18:35h

BiH traži pomoć EU u gašenju požara

Foto

Svijet
0

Tekst

Vlasti Bosne i Hercegovine odlučile su zatražiti pomoć Europske unije kako bi stale na kraj brojnim požarima koji već danima pustoše šumske predjele te zemlje.

Nakon sjednice vijeća ministara BiH u četvrtak Sarajevu priopćeno je kako je ministarstvu sigurnosti BiH dana suglasnost da zatraži pomoć EU sukladno ranije potpisanim sporazumima o suradnji u zaštiti i spašavanju.

Vijeće ministara istodobno je odlučilo aktivirati sredstva iz proračunskih pričuva kojima bi se platili troškovi prihvata očekivane međunarodne pomoći u gašenju požara.

Delegacija Europske komisije u Sarajevu tijekom dana je pojasnila kako BiH može računati na pomoć jednog helikoptera što ga je ponudilo Središte za nadzor i informiranje pri EC-u (MIC), tijelo koje predstavlja operativni dio mehanizma civilne zaštite EU.

Taj mehanizam koordinira pomoć 32 države koje predstavljaju njegov dio ukoliko zemlja koja je pogođena prirodnom nesrećom zatraži takvu pomoć.

Ova koordinacija može osigurati djelovanje helikoptera i zrakoplova za gašenje požara te vatrogasaca s potrebnom opremom.

Središte za nadzor i informiranje (MIC) proslijeđuje zahtjeve i ponude za pomoć, te može koordinirati zajedničke protupožarne operacije i sudjelovati u procjeni štete.

Brojni požari koji danima plamte na području Hercegovine gotovo su u cjelosti iscpili materijalne i ljudske resurse do sada angažirane na njihovu gašenju, pa je ministarstvo sigurnosti BiH u četvrtak upozorilo kako se njihovo širenje neće moći spriječiti ukoliko se ne angažiraju dodatne snage i sredstva.

Požari uglavnom plamte na nepristupačnim terenima i nošeni su jakim vjetrom pa je učinkovito samo njihovo gašenje iz zraka.

Oružane snage BiH imaju tek četiri helikoptera opremljena za gašenje požara, no oni mogu nositi tek manje količine vode.

Jedan ruski helikopter koji je u utorak i srijedu pomagao u gašenju požara u BiH i koji može ponijeti do pet tona vode morao je biti povučen u regionalno središte u Niš u Srbiji. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!