28. LIPNJA 2012. 19:11h

BiH:Osuđeni na 23 godine zatvora za smrt 200 Hrvata i Bošnjaka iz Prijedora

Foto

Svijet
0

Tekst

Sud Bosne i Hercegovine u četvrtak je na po 23 godine zatvora osudio trojicu bivših pripadnika ratnog sastava policije bosanskih Srba proglasivši ih krivima za sudjelovanje u strijeljanju najmanje dvije stotine Hrvata i Bošnjaka s područja Prijedora.

Nepravomoćnom presudom na dugotrajne zatvorske kazne osuđeni su Saša Zečević, Radoslav Knežević i Marinko Ljepoja.

Petar Čivčić i Brako Topola, također pripadnici prijedorske policije odnosno teritorijalne obrane, oslobođeni su optužbi uz obrazloženje kako tužiteljstvo nije podnijelo dovoljno dokaza koji bi potvrdili njihovu izravnu umiješanost u ovaj zločin.

Trojica osuđenih proglašeni su krivima jer su u kolovozu 1992. godine sudjelovali u likvidaciji stotina Hrvata i Bošnjaka koji su ranije zarobljeni na području Prijedora.

Zarobljenici koji su u nehumanim uvjetima držani u logoru Trnopolje su 21. kolovoza ukrcani u autobuse i kamione s obrazloženjem kako ih se vodi u Travnik na razmjenu.

Konvoj u kojemu je bilo oko tisuću i 200 civilnih zarobljenika zaustavljen je na području planine Vlašić. Pripadnici vojske i policije bosanskih Srba zatim su izdvojili oko dvije stotine zarobljenika koje su odveli na područje Korićanskih stijena. Ondje su ih natjerali da se postroje uz rub ceste prema provaliji i zatim su u njih pucali kako bi ih sve ubili.

Tek nekoliko zarobljenika preživjelo je pokolj, a jedan od njih svjedočio je i na suđenju potvrdivši kako su žrtve brutalno likvidirane. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!