17. KOLOVOZA 2015. 18:00h

BiH NA NAJVIŠEM STUPNJU PRIPAVNOSTI: Boje se napada na izbjeglice

Izbjeglice

Foto

Svijet
0

Tekst

Služba za poslove sa strancima koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine na najvišem je stupnju pripravnosti zbog pojačanog priliva migranata u tu zemlju ali i zbog informacija o mogućim napadima na posebni centar u kojega se do deportacije smještaju strani državljani koji su u BiH ušli ilegalno, izjavio je čelnik ove službe Izet Nizam kako ga u ponedjeljak citira sarajevsko "Oslobo?enje".

"Maksimalno smo se posvetili sprječavanju svih vidova nelegalnih migracija", kazao je Nizam pojašnjavajući kako je najviši stupanj pripravnosti Službe za poslove sa strancima proglašen na temelju odluke Vijeća ministara BiH i procjene Ministarstva sigurnosti.

Statistike Službe za poslove sa strancima govore kako BiH još uvijek nije na meti imigrantskog vala koji je preplavio zemlje poput Grčke i Srbije no ipak je riječ o tisućama osoba koje su u proteklim godinama ilegalno ušle u BiH.

Od 2010. godine u BiH je najviše "ilegalaca" stiglo iz Turske i to više od devet tisuća. Slijede ih Egipćani kojih je bilo oko 300, iz Sirije je stigao 241 ilegalni migrant, iz Irana 176 a iz Albanije 128.

Komentirajući pisanje lokalnih medija kako u BiH stiže sve više državljana zemalja poput Kuvajta, Katara i Saudijske Arabije koji masovno kupuju zemljište i grade stambene i poslovne objekte posebice u okolici Sarajeva, Nizam je potvrdio kako je to točno te kako neki od njih dolaze kao ulagači no ima i onih koji zlorabe gostoprimstvo u BiH zadržavajući se u njoj mimo propisa ili je pak koriste kao tranzitnu točku za odlazak u druge zemlje u čemu kao posrednici sudjeluju i neki državljani BiH.

Strani državljani za koje se utvrdi da krše propise BiH smještaju se u posebni imigracijski centar kod Sarajeva a Nizam upozorava kako je stanje u njemu tako?er ozbiljno.

"U imigracijskoim centru razina sigurnosti podignuta je na najveću mjeru jer u njemu imamo populaciju koja dolazi iz kriznih zemalja. Naše su pretpostavke da bi i naš imigracijski centar mogao biti metom napada", kazao je Nizam no nije pojasnio o kakvoj se točno prijetnji radi.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!