5. SRPNJA 2012. 16:55h

BiH: Sudove treba rasteretiti izdvajanjem predmeta komunalne prirode

Foto

Svijet
0

Tekst

Ministar pravde BiH Bariša Čolak rekao je u četvrtak je da bi Bosna i Hercegovina po uzoru na zemlje u regiji trebala iz redovitih sudova izmjestiti najveći broj slučajeva koji se odnose na komunalna pitanja čime bi se značajno rasteretio rad sudova koji su opterećeni s dva milijuna zaostalih predmeta.

"Nema drugoga rješenja nego da dio predmeta čisto komunalne prirode izmjestimo iz sadašnjeg pravosuđa. Ti se predmeti moraju na drugačiji način rješavati kao što je to slučaj u drugim zemljama u regiji poput Hrvatske, Slovenije", rekao je Čolak za uoči početka sastanka u Mostaru o strukturnom dijalogu o reformi pravosuđa kojega vlasti BiH vode s predstavnicima Europske unije.

Dodao je da je to jedan od najvećih problema s kojima se suočava pravosuđe u BiH, što na izvjestan način utječe i na procesuiranje puno ozbiljnijih slučajeva poput ratnih zločina i teškoga kriminala.

Ministar Čolak je dodao da će se na dvodnevnom sastanku razgovarati i o problemu nastalom s prizivnim procesom na presude Suda BiH ocjenjujući da je potrebno utemeljiti novi sud.

"Trebalo bi uspostaviti drugi sud pred kojim će stranke koje nisu zadovoljne imati mogućnost žaliti se na odluke prvostupanjskog suda, kako to predviđa Europska konvencija o ljudskim pravima", rekao je Čolak. Po njegovim riječima neprihvatljivo je zadržavanje sadašnje prakse po kojoj Sud BiH izriče prvostupanjske, a zatim i pravomoćne presude.

Prema najavi organizatora tijekom dvodnevnog sastanka u Mostaru, na kojemu sudjeluje i direktor Uprave u Glavnoj upravi Europske komisije za proširenje Pierre Mirel, razgovarat će se o učinkovitijem procesuiranju predmeta ratnih zločina te unaprjeđenju institucionalnog okvira pravosudnih institucija na državnoj razini. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!