13. SRPNJA 2012. 20:11h

BiH: Sud smanjio kazne ubojicama dvojice Hrvata

Foto

Svijet
0

Tekst

Prizivno vijeće suda BiH smanjilo je kazne dvojici bivših pripadnika paravojnih postrojbi bosanskih Srba za sudjelovanje u likvidaciju dvojice braće hrvatske nacionalnosti, dok je treći brat uspio izbjeći strijeljanje koje se dogodilo u Kotor Varoši na početku rata u BiH, izvijestila je u petak Balkanska informativna mreža (BIRN) koja prati procesuiranje ratnih zločina u BiH.

Ljubiši Vranješu i Mladenu Miliću zatvorska kazna od po deset godina smanjena je na osam godina. Prvostupanjska presuda izrečena u listopadu 2011. godine preinačena je, no Vranješ i Milić su pravomoćno osuđeni za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Viktor Grgić, koji danas živi u Hrvatskoj, i njegova braća Ivo i Zdravko bili su zatočeni nedaleko Kotor Varoši. Jedne večeri tijekom lipnja 1992. Vranješ i Milić, zajedno s trećim optuženim Goranom Markovićem, bez objašnjenja su ih izveli iz kuće u kojoj su bili zatvoreni te im potom pucali u leđa iz vatrenog oružja. Viktor Grgić je bio ranjen, no uspio je pobjeći, dok su dvojica braće podlegla od zadobivenih rana.

Marković je bio prvotno optužen zajedno s Vranješom i Milićem za taj ratni zločin, ali je na početku suđenja postupak je razdvojen. Sud BiH je u prosincu prošle godine postupak protiv Markovića prebacio okružnome sudu u Banjoj Luci. (Hina)


 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!