1. SVIBNJA 2013. 12:06h

BiH: Dodik ponovno aludira na otcjepljanje RS

Milorad Dodik

Foto

Svijet
0

Tekst

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocijenio je da bi jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova moglo "postati pravilo" uspore?ujući ga s pozicijom Republike Srpske i dovodeći tako ponovno u pitanje suverenitet BiH kao države sastavljene od dva entiteta, objavili su na svojim internetskim portalima mediji u BiH.

"Jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova mnogi su htjeli prikazati kao iznimku, ali će to možda postati pravilo. Ako se nastavi loša pozicija u okviru BiH, nitko ne treba isključiti razmišljanje RS-a da zaštiti svoja prava", istaknuo je Dodik čiju izjavu prenose mediji.

Predsjednik RS-a je odbacio mogućnost revizije Daytonskog mirovnog sporazuma što se u medijima spominje kao nadogradnja inicijative za promjenu ustavne strukture unutar drugog entiteta Federacije BiH koju je potaknula američka administracija.

"Naša pozicija je u našim rukama i ona neće biti ispuštena. U tom pogledu Daytonski sporazum je za nas primarni okvir za naše političko djelovanje i mi se ponašamo u okviru toga", rekao je.

Dodik je optužio me?unarodnu zajednicu angažiranu na provedbi Daytonskog sporazuma da je provodila revizije što je, po njegovim riječima, dovelo do ozbiljnih problema u BiH.

Zbog izjava kojim osporava državu BiH, i američki veleposlanik Patrick Moon rekao je kako više nema smisla razgovarati s Dodikom.

Komentirajući pak dogovor oko Kosova, Dodik je poručio da će vlasti u Banja Luci u potpunosti slijediti odluke i politiku koju utvrde predstavnici u Beogradu i Srbi na Kosovu.

(Hina)
 

Dalje.com
1/0