29. OUJKA 2011. 15:27h

Berlusconi: Komunizam se u Italiji nažalost nije nikada predao...

Foto

Svijet
0

Tekst

RIM – Tužiteljstvo u Milanu potrošilo je 20 milijuna eura za pripremu procesa Mediatrade, optužio je talijanski premijer Silvio Berlusconi talijansko sudstvo koje ga optužuje u tom procesu za utaju poreza u kupoprodaji televizijskih prava za američke filmove. Berlusconi je napisao pismo i uputio ga talijanskim redakcijama, te nekim stranim dopisnicima u Rimu, među kojima i dopisniku Večernjeg lista, u kojem kaže kako ga suci proganjaju i kako je „tzv. proces Mediatrade jedan od 31 procesa pokrenutih protiv mene u 17 godina”.

“Više od tisuću magistrata se bavilo samnom i s mojim tvrtkama. Zaključeno je 24 procesa s arhiviranjem ili potpunim oslobađanjem od optužbi protiv mene jer nisam počinio kazneno djelo. Preostaju još šest kaznenih procesa i jedan građanski. Odlučio sam čprisustvovati novim audijencijama kako bih svima dokazao da su optužbe protiv mene ne samo neutemeljene, već i smiješne”, piše Berlusconi, te opisuje kako optužbe iz procesa Mediatrade su još iz početka devedesetih godina, te kako se on u njegovoj tvrtki nije nikada bavio pitanjem otkupa filmskih prava, a od siječnja 1994., od kada je ušao u politiku “kako bih se brinuo za dobro moje zemlje”, se prestao baviti poslovanjem njegovih tvrtki. 

“Tužiteljstvo me optužuje da sam bio tajni partner s jednim američkim poduzetnikom koji je prodavao filmove Paramounta mojoj tvrtki Mediaset i da sam s njime podijelio zaradu. Ta optužba je lažna i moji odvjetnici su to dokazali”, napisao je Berlusconi, te se pita na osnovu koje hrabrosti tužiteljstvo na njoj insistira.

Berlusconi navodi kako je njegova financijska tvrtka Fininvest od 1994. državi platila poreza više od 7,7 milijardi eura. Manji dio filmskih prava, od 30 do 50 milijuna dolara, dakle 20. dio ukupnih kupovina od milijardu dolara godišnje, dolazilo je svake godine preko izvjesnog Franka Agrame, koji u tom sektoru djeluje 40 godina i imao je ekskluzivu filmova za europsko tržište kuće Paramoun. Svake godine je kupovao cijelu filmsku i televizijsku produkciju kuće Paramount i prodavao je europskim televizijama.da li se moglo preskočiti posredovanje Agrama i izravno kupovati filmove od Paramounta? Odgovor je “ne” i kada je upravitelj u Mediasetu pokušao izravno pregovarati s Paramountom rezultat je bio da je ta američka kuća prodala sve filmove talijanskoj javnoj televiziji RAI. Berlusconi naglašava kako nije nikada bio partner s Agramom, ali priznaje kako je taj američki posrednik platio nekim službenicima ureda za kupovinu prava njegove tvrtke Mediaset i do 4,5 milijuna eura na crno kako bi se i dalje preko njega kupovala prava  Paramounta. Sada Berlusconi pita je li moguće da jedan poduzetnik plati milijune eura šefu ureda vlastite tvrtke za kupovinu nečega, te odgovara negativno. Tužiteljstvo, međutim, drži suprotno i da bi to pokušalo dokazati potrošilo je gotovo tri milijuna eura na savijete. “I dijete može shvatiti kako ja nemam nikakvog interesa da podmićujem svoje djelatnike kako bi oni kupovali od Agrame. Da postignem tako što bio bi dovoljan jedan moj telefonski poziv i bez ikakvoga plaćanja mita”, piše Berlusconi i naglašava kako se procesi protiv njega pokreću kako bi ga “ideološki i politički neprijatelj držao pod sudskim i medijskim Damoclovim mačem”.

“Kumunizam u Italiji se nažalost nije nikada predao i upotrebljava kazneni zakon kao instrument ideološke borbe i drži kako može upotrijebiti polotizirani dio tužiteljstva za otklanjivanje protivnika koji je pobijedio na izborima uz veliki konsenuz puka”, ocjenjuje Berlusconi.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!