NEVI?ENA RAZINA NASILJA

17. SIJENJA 2009. 17:08h

Ban Ki-moon: Zahtijevamo hitan prekid vatre

Foto

Svijet
0

Tekst

Ban Ki-moon je zatražio da Hamas prekine raketnu paljbu na Izrael te da Izrael prekine vojnu ofenzivu i povuče postrojbe.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u subotu na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze, ocjenjujući da je nasilje na palestinskom teritoriju dosegnulo nevi?enu razinu u novijoj povijesti.

- Obje strane moraju odmah prekinuti sukobe - rekao je Ban Ki-moon pred libanonskim parlamentom u Bejrutu. Glavni tajnik UN-a posjetio je Libanon u sklopu turneje po toj regiji.

- Ne možemo čekati da se pojedinosti i mehanizmi sporazuma dogovore dok civili i dalje pate, stradavaju i pogibaju. Zahtijevamo hitan prekid vatre - istaknuo je on.

Zatražio je da Hamas prekine raketnu paljbu na Izrael, a Izrael da prekine vojnu ofenzivu i povuče postrojbe s palestinskog teritorija.

- Zračni napadi i izraelske kopnene operacije na Hamasove ciljeve ostavljaju mnogobrojne civilne žrtve, ruševine i patnje stanovništva - rekao je, dodajući da je nasilje u Gazi dosegnulo razinu koja nije vi?ena proteklih desetljeća.

Glavni tajnik UN-a razgovarao je s libanonskim predsjednikom Michelom Suleimanom, premijerom Fuadom Siniorom i predsjednikom parlamenta Nabihom Berijem, a tijekom dana posjetit će mirovne snage UN-a na jugu Libanona.

Prije Bejruta, glavni tajnik posjetio je Egipat, Jordan, Izrael, Zapadnu obalu i Tursku, a put ga još vodi u Siriju i Kuvajt.

 

Dalje.com
1/0