30. STUDENOG 2010. 11:14h

Azijski tigrovi: Indija poslije Kine ima najbrže rastuće gospodarstvo

Tekst

 Indija je drugo najbrže rastuće svjetsko gospodarstvo iza Kine. U drugom kvartalu financijske godine koja završava krajem rujna, budući da godinu računaju do kraja ožujka, Indija je rasla 8,9 posto, što je brže od očekivanja analitičara.

Iako je Indija tek 11. najveća svjetska ekonomija, na ljestvici rasta dostigla je drugo mjesto.

Snažna poljoprivredna proizvodnja, povećana prodaja vozila i rastuća kreditna aktivnost banaka generatori su rasta, objavila je statistička agencija Indije, a prenos BBC. Proizvodnja je skočila 9,8 posto za razliku od godine ranije, a 8,8 povećanje je rasta u sektoru graditeljstva, dok je poljoprivredni izvoz porastao 4,4 posto.

Neki analitičari vjeruju da dobri rezultati mogu dovesti do toga da središnja banka pooštri monetarnu politiku u cilju ograničavanja inflacije, koja je 8,58 posto. Kamatne stope su podigli šest puta od početka godine.  Ministar financija Pranab Mukherjee izjavio je da bi Indija mogla ostvariti rast BDP-a između 8,5% i 8,75% u tekućoj financijskoj godini koja završava u ožujku 2011.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!