24. KOLOVOZA 2015. 18:02h

AUSTRIJA USKAčE Kurz najavio pomoć Makedoniji oko izbjeglica

sebastian kurz

Foto

Svijet
0

Tekst

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz posjetio je u ponedjeljak Makedoniju i najavio pomoć toj zemlji u suočavanju s velikim brojem izbjeglica.

"Države zapadnog Balkana pregažene su, suočene s izazovima koje prelaze njihove mogućnosti i ostavljene na cjedilu", rekao je Kurz na letu za Skoplje. "Moramo im pomoći", dodao je.

Tijekom susreta s makedonskim ministrom unutarnjih poslova Mitkom Cavkovim na makedonsko-grčkom graničnom prijelazu Gevgeliji Kurz je rekao kako "dublinsko pravilo", koje odre?uje da izbjeglica ostaje u onoj zemlji EU u koju je prvu došao, više ne funkcionira.

Makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s austrijskim kolegom zatražio je pomoć europskih partnera. S Makedonijom se mora postupati kao s integralnim dijelom EU, rekao je.

Ovo je "jedina granica preko koje migranti dolaze iz jedne zemlje EU u zemlju koja nije članica EU", rekao je Poposki.

Oba su ministra kritizirala ponašanje Grčke u izbjegličkoj krizi. Nije u redu da se izbjeglice jednostavno propušta, rekao je Kurz, dodajući kako je potrebno rješenje na razini EU. Grčka prema njegovim riječima mora bolje osigurati vanjsku granicu EU, iako i Grčka zaslužuje pomoć.

Austrijski šef diplomacije zatražio je od EU više pozornosti za zapadnobalkansku izbjegličku rutu. Smatra da bi se na tu temu trebao održati sastanak na vrhu Unije.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!