28. SRPNJA 2015. 07:51h

Australija traži jednoglasnost UN-a za formiranje MH17 nezavisnog suda

Foto

Svijet
0

Tekst

Australska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop tražit će jednoglasnu odluku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi se formirao nezavisni sud zbog rušenja leta MH17 Malaysia Airlinesa, javljaju mediji u utorak. Bishop je stigla u New York na trodnevno lobiranje i sastanke iza zatvorenih vrata s Rusijom i njenim saveznicima prije glasovanja krajem ovog tjedna.
 
Bishop je istaknula kako bi ruski veto uskratio pravdu za 298 ljudi koji su poginuli kada je avion Malaysia Airlinesa srušen iznad istočne Ukrajine. "Ne možemo dopustiti da se vetom u Vijeću sigurnosti UN-a izbjegne pravda", rekla je Bichop za Sydney Morning Herald.
 
"Dugujemo obiteljima poginulih da prona?emo odgovorne, dugujemo to onima koji još uvijek pate i tuguju zbog gubitka voljenih na letu MH17. Oni ne mogu nastaviti sa svojim životima sve dok se ovo pitanje ne zaključi", dodala je.
 
Odbacila je ranije primjedbe ruskog predsjednika Vladimira Putina da je 'prerano' i 'kontraproduktivno' za UN da glasuje o nezavisnom sudu. "Ako je to briga Rusije, očekujem da se suzdrže. Zagovarat ću jednoglasnu rezoluciju", kazala je Bishop. Jednoglasna rezolucija zahtjeva pozitivno glasovanje svih 15 članova, prenosi agencija dpa.
 
"Odgo?ena pravda je uskraćena pravda. Mi to dugujemo obiteljima i bližnjima onih koji su poginuli na letu MH17. Dugujemo im da nastavimo kriminalističku istragu što je prije moguće. Svako daljnje odlaganje šalje vrlo lošu poruku sve većem broju nedržavnih aktera koji su sposobni za takve zločine. Me?unarodna zajednica mora biti ujedinjena u osudi svakog napada na civilne zrakoplove u komercijalnom zračnom prostiru", zaključila je Bishop.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!