7. RUJNA 2013. 15:47h

Ashton: Europa za "snažan odgovor" na kemijski napad

Foto

Svijet
0

Tekst

Ministri vanjskih poslova Europske unije pozvali su u subotu "na snažan i jasan odgovor" na kemijske napade 21. kolovoza u Siriji, a čvrste su pretpostavke da ih je počinio sirijski režim, izjavila je šefica europske diplomacije Catherine Ashton u Vilniusu.

"Želimo jasan i snažan odgovor" rekla je Ashton na ministarskom sastanku u glavnome gradu Litve u nazočnosti američkog državnog tajnika Johna Kerryja.

Ashton je pročitala konačnu izjavu u kojoj ministri 28 članica EU navode kako "čvrste pretpostavke" ukazuju da je sirijski režim odgovoran za napade kemijskim oružjem u kojem su ubijene stotine ljudi u predgrađu Damaska.

Na početku sjednice, više ministara ustvrdilo je da treba pričekati rezultate inspektora UN-a o kemijskom oružju.

Iznenadio je njemački šef diplomacije Guido Westervelle najavom da će i Njemačka potpisati poziv na "snažan međunarodni odgovor" na kemijski napad koji je u Sankt Peterburgu u petak donijelo 11 članica skupine G20 (najrazvijenijih zemlja i brzo rastućih gospodarstava).

Njemačka je u petak bila jedina iz Europske unije na tome sastanku koja nije potpisala izjavu.

Ministri EU u subotu su pozdravili najavu francuskog predsjednika Francoisa Hollandea da će Pariz pričekati izvješće UN-a o kemijskom oružju prije mogućih udara.

"Pozdravljamo izjavu (predsjednika) Hollandea", rekla je Ashton. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!