4. SVIBNJA 2012. 16:20h

Argentinski parlament izglasao nacionalizaciju domaće naftne kompanije

Foto

Svijet
0

Tekst

Donji dom argentinskog parlamenta s 207 glasova za i 32 protiv u četvrtak je izglasovao zakon prema kojemu bi država postala vlasnikom 51 posto dionica YPF-a, najveće domaće naftne kompanije čiji je većinski, 57-postotni vlasnik španjolski Repsol. Gornji dom, senat, već je prihvatio nacionalizaciju prošlog tjedna.

Za nacionalizaciju YPF-a, koji je bio privatiziran početkom devedesetih, najviše se zalagala predsjednica Christina Kirchner koja tvrdi da španjolska tvrtka nije dovoljno ulagala u razvoj naftne i plinske proizvodnje. U Repsolu pak tvrde da to nije istina, a nacionalizacija je očekivano razljutila španjolsku vladu i Europsku komisiju. Međutim, predsjedničina odluka naišla je na odobravanje mnogih Argentinaca koji politiku slobodnog tržišta krive za financijski kolaps iz 2001. godine.

- Da bismo držali korak s rastom, trebamo pokazati da je YPF u rukama države mnogo učinkovitiji, proizvodi puno više, a dovoljna je mogućnost da imamo moćnu industrijsku zemlju kakvu zaslužujemo - rekao je zadovoljni kongresnik Daniel Filmus, koji je bio među onima koji su glasovali za nacionalizaciju.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!