RAT U SOMALIJI SE NASTAVLJA

10. SIJENJA 2007. 21:41h

Arapska liga osudila američke zračne napade

Tekst

Arapska Liga upozorava na stradanja civila, predsjednik Somalije smatra napade opravdanima.

Američka vojna akcija u Somaliji koštala je mnoge nevine života, stav je Arapske Lige koja je istaknula zahtjev da se Washington ubuduće suzdrži od sličnih djelovanja.

Somalski službenici izvijestili su da su ponovljeni napadi američkih i etiopskih zrakoplova na nove ciljeve Al Quaide i islamista. Međutim, dužnosnici SAD-a su demantirali ovu izjavu kazavši kako nije bilo novih napada od ponedjeljka, dok je etiopski premijer Meles Zenawi izjavio kako je bio samo jedan napad bez civilnih žrtava. Američki vladini izvori su rekli kako je njihova saveznica Etiopija ta koja je provodila nove napade nakon ponedjeljka.

General Ahmed Ben Hilli, pomoćnik tajnika Arapske Lige, rekao je u Kairu: „Zahtijevamo trenutačno zaustavljanje ovih napada kojima su cilj civili i imaju za posljedicu mnogo nevinih žrtava“.

„Vijeće sigurnosti UN-a nije dalo suglasje ovim napadima“ rekao je.

Osim toga, Ben Hilli nije propustio priliku da napadne privremenu Somalsku vladu zbog potpore ovim udarima: „Očekivali smo da će se brinuti o suverenitetu svoje zemlje, a mjesto toga, oni su pozvali strance na vojnu intervenciju“.

Predsjednik Somalije Abdullahi Yusuf rekao je da su napadi opravdani jer su za ciljeve imali Al Quaidine objekte.

Krajem prosinca, Arapska liga je pozivala na povlačenje svih stranih sila iz Somalije nakon što su Etiopske trupe izbacili Somalske islamiste iz glavnog grada Mogadishua. Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Aboul Gheit pridružio se kritikama zračnih napada i pozvao Somalsku vladu na pregovore s islamistima.

Yusuf je već u ponedjeljak rekao kako s islamistima nema pregovora.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!