15. OUJKA 2012. 13:58h

Amerikanci sklonili narednika koji je pobio afganistanske civile u Kuvajt

Foto

Svijet
0

Tekst

Preseljenje narednika optuženog za ubojstva 16 afganistanskih civila iz Afganistana u vojni pritvor u Kuvajtu jedan od viših zapovjednika američkih snaga u Afganistanu pokušao je opravdati potrebom za omogućavanjem što ispravnije istrage incidenta i pravednim suđenjem. Bijesni Afganistanci, i civili i članovi parlamenta, traže da se naredniku sudi u Afganistanu.

– Ovdje je zapravo riječ o osiguravanju što detaljnije istrage i provođenju što poštenijeg i ispravnijeg sudskog procesa – kazao je general pukovnik Curtis Scaparrotti, zamjenik zapovjednika američkih snaga u Afganistanu.

Kako doznaje Reuters, optuženi narednik prebačen je u Kuvajt dok je iz NATO-a potvrđeno da je napustio Afganistan, ali ne i kamo je otišao.

– Afganistanska vlada obaviještena je o preseljenju optuženika i našu odluku primili su s razumijevanjem. Sve je napravljeno prema protokolu – objasnio je Scaparrotti.

Iako rodbina ubijenih zahtjeva da se optuženom američkom vojniku sudi u Afganistanu po pravilima afganistanskog prava predsjednik Hamid Karzai od saveznika je jedino tražio da sudski postupak bude javan.

– Njegovo preseljenje suprotno je našim zahtjevima i snažno osuđujemo taj potez – kazao je Shekiba Hashimi, afganistanski parlamentarac iz Kandahara i član afganistanskog istražnog tima, te dodao da će se njegovi sunarodnjaci pobuniti protiv Amerikanaca ako se optuženom naredniku ne bude sudilo u Afganistanu.

Dan nakon pokušaja napada na američke vojnike ozljedama je podlegao afganistanski prevoditelj koji je ukradenim džipom sletio u jarak u neposrednoj blizini piste na kojoj su marinci čekali slijetanje zrakoplova kojim je u Afganistan stigao američki ministar obrane Leon Panetta. Scaparrotti je potvrdio da je preminuli muškarac radio kao prevoditelj za vojne snage, a prema prvim informacijama u ukradenom džipu imao je kanister goriva koje se zapalilo pri slijetanju u jarak.

– Iz džipa je sukljao dim, a muškarac je iz vozila izašao obavijen plamenom – opisao je Scaparrotti jučerašnji incident u britanskoj bazi u provinciji Helmand na jugu Afganistana.

Leon Panetta je po slijetanju u Afganistan komentirao da ne smatra kako je on bio meta napada za koji je doznao tek nakon slijetanja. Naime, prije samog slijetanja obaviješten je da je njegov zrakoplov preusmjeren na drugu pistu, ali ne i zašto.

Prije nego se zaletio prema pisti afganistanski prevoditelj džipom je udario jednog od britanskih vojnika koji ga je pokušao spriječiti u krađi vozila.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!