19. PROSINCA 2011. 10:10h

Amerika čvrsto stoji uz svoje saveznike Južnu Koreju i Japan

Foto

Svijet
0

Tekst

Ostajemo predani stabilnosti korejskog poluotoka te slobodi i sigurnosti naših saveznika, piše u priopćenju Bijele kuće nakon što je objavljena vijest da je preminuo sjevernokorejski diktator. Iz ureda za odnose s javnošću također naglašavaju da pomno prate sva izvješća o smrti Kim Jong-ila te kako je predsjednik obaviješten o smrti i u kontaktu je sa saveznicima u Južnoj Koreji i Japanu.

Vijest o smrti sjevernokorejskog vođe bitno je drukčije odjeknula na istoku SAD-a. Naime, u Los Angelesu se nalazi najveća korejska enklava u SAD-u. Izvještaji o smrti diktatora mogli su se čuti s gotovo svakog televizijskog prijamnika u losangeleskom Koreatownu.

Gotovo 200.000 Korejaca živi u Los Angelesu. Neki od njih, donosi AP, preselili su se u SAD po završetku Korejskog rata 1953., a velik broj njih imigrirao je kada je SAD 1965. malo "olabavio" useljeničke zakone.

Iako godinama žive na drugom kraju svijeta, mnogi Korejci u SAD-u zabrinuti su za svoju domovinu, svoje obitelji i rođake koji još uvijek žive u poluotočnoj državi. Jong-ilova smrt simboličan je trenutak za sve Amerikance korejskog podrijetla. Nadaju se da će novi vođa biti netko kome je stalo do građana i netko tko smatra da svi zaslužuju život. Sve u svemu za većinu njih to je dobra vijest te se nadaju da će sjevernokorejska vlada pasti.

Sjevernokorejski saveznici ne bi se složili s iseljenim Korejcima. Kina je Sjevernoj Koreji izrazila "duboko žaljenje" zbog smrti Kim Jong-ila. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Ma Zhaoxu naglasio je da je Kina šokirana viješću o smrti i Sjevernokorejcima šalje iskrenu sućut.

Sjevernokorejski izolirani tvrdolinijaški komunizam, prenosi Guardian, uvijek je ovisio o potpori kineske diplomacije kao i o njihovoj pomoći i hrani. Kim Jong-il često je posjećivao Kinu, a kineski politički analitičari sigurni su da se odnosi dviju zemalja neće bitno promijeniti. Ipak najavljuju pojačane granične kontrole kako bi spriječili eventualne nerede.

I južnokorejska Nacionalna policijska agencija naredila je svojim službenicima diljem zemlje da se pripreme na prekovremena dežurstva. Predsjednik Lee Myung-bak otkazao je ostatak današnjih obaveza, a svi članovi južnokorejske vojske su u stanju pripravnosti.

Južnokorejske snage budno će pratiti kretanja sjevernokorejskih snaga i pooštriti sigurnosnu pripravnost na moru, objavilo je ministarstvo obrane.

- Južnokorejska zabrinutost je opravdana s obzirom da jer bi nesigurna Sjeverna Koreja mogla biti opasnija nego inače – komentirao je neimenovani američki dužnosnik, donosi CNN.

Ipak, u demilitariziranoj zoni između dvaju Koreja stanje je mirno.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!