2. KOLOVOZA 2012. 09:32h

Američki kongres velikom većinom prihvatio nove sankcije Iranu

Foto

Svijet
0

Tekst

Američki kongres velikom je većinom u srijedu prihvatio nove sankcije Iranu u sektoru energetike i brodogradnje samo dan nakon što je predsjednik Barack Obama predstavio nove mjere kojima kani spriječiti nuklearni program Teherana, prenose u četvrtak mediji.

Predstavnički dom velikom je većinom izglasovao dosad najoštrije sankcije nametnute Islamskoj Republici zbog njezina odbijanja da odustane o nuklearnog programa koji bi mogao voditi k razvoju nuklearnog oružja.

Novim se sankcijama kažnjava svaka osoba ili tvrtka koja radi s iranskim naftnim ili plinskim sketorom ili izdaje osiguranje za prijevoz tereta iranskoj nacionalnoj naftnoj tvrtki, sudjeluje u eksploataciji uranija s Iranom ili mu prodaje naftne prerađevine.

Sankcije je jednoglasno prihvatio i Senat i sada taj tekst mora potpisati i predsjednik Barack Obama.

Prihvaćanje sankcija u oba doma trebalo bi iranski energetski sektor "staviti izvan igre" i konačno "lišiti Iran deviza potrebnih za razvoj njegova nuklearnog programa", rekla je Ileana Ros-Lehtinen, republikanka, predsjednica odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma.

Predsjednik Obama u utorak je predstavio novi paket američkih sankcija Iranu kojima će se kažnjavati banke koje bi pomagale Iranu u prodaji njegove nafte, a pritom je izrijekom naveo kinesku Bank of Kunlun te Iračku banku, prenosi agencija Reuters.

Zapad sumnjiči Islamsku Republiku da pod krinkom razvoja nuklearnog programa u civilne svrhe nastoji razviti atomsko oružje, što Iran redovito opovrgava. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!