12. TRAVNJA 2012. 12:52h

Američka savezna država Connecticut ukinula smrtnu kaznu

Foto

Svijet
0

Tekst

Američka savezna država Connecticut ukinula je smrtnu kaznu te je zamijenila doživotnom robijom. Time je postala 17. država SAD-a koja se odrekla legalnog lišavanja života, prenosi CNN.

Povijesna odluka prošlog je tjedna prihvaćena u Senatu, a u srijedu je, nakon desetosatne debate, za nju glasovalo 86 poslanika Donjeg doma dok ih je 62 bilo protiv. Zatvorenici kojima se smrtna kazna zamijeni doživotnom robijom neće imati mogućnost podnošenja žalbe. Nažalost, iako je od 1976. u Connecticutu izvršena samo jedna smrtna kazna, sretna okolnost ne odnosi se na 11 osuđenika koji trenutačno čekaju izvršenje smrtne kazne.

U samo proteklih pet godina četiri savezne države ukinule su smrtnu kaznu. Riječ je o Novom Meksiku, New Jerseyju, New Yorku i Illinoisu, a u posljednje vrijeme ta se odluka razmatra u Kaliforniji.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!