4. SRPNJA 2012. 19:07h

Afera Vatileaks: Papa pružio bezrezervnu podršku kardinalu Bertoneu

Foto

Svijet
0

Tekst

Papa Benedikt XVI. izrazio je apsolutnu podršku svojem zamjeniku, državnom tajniku Svete Stolice kardinalu Tarcisiju Bertoneu, koji se nalazi u središtu međusobnih napada unutar Vatikana, otkrivenih nakon što su u javnost procurili povjerljivi dokumenti u aferi poznatoj kao "Vatileaks".

<< Benedikt XVI. osnovao komisiju zbog curenja informacija >>

U spektakularnom, kako ga ocjenjuje AFP, izrazu potpore, 85-godišnji Papa tako je okončao sve glasnija nagađanja o brzom odlasku talijanskog kardinala, koji nije osobito omiljen u dijelu kurije.

"Gorko svjestan nepravedne kritike upućene Vama, želim Vam ponovno izraziti puno povjerenje koje imam u Vas", piše Papa u pismu "dragom uvaženom bratu" Tarcisiju Bertoneu, objavljenom u srijedu, koje je napisao uoči odlaska u ljetnu rezidenciju Castel Gandolfo.

U pismu datiranom s 2. srpnja, Benedikt XVI. podsjeća da je svojem pomoćniku već iskazao povjerenje u pismu od 15. siječnja 2010. i da se otad "ništa nije promijenilo".

"Želim Vam iskazati duboku zahvalnost za diskretnu potporu i prosvijećene savjete, koji su mi bili od osobite pomoći posljednjih mjeseci", kaže Papa, govoreći o skandalu s curenjem informacija, zbog čega je u pritvoru završio njegov sobar Paolo Gabriele.

Bertonea, dugogodišnjeg suradnika tada kardinala Josepha Ratzingera koji je do 2005. bio na čelu moćne Kongregacije za doktrinu vjere, novi je Papa 2006. odabrao za državnog tajnika.

Drugi čovjek vatikanske hijerarhije, koji će u prosincu navršiti 78 godina - tri godine više od dobi u kojoj kardinali uobičajeno idu u mirovinu - već je nekoliko puta nudio ostavku, ali ju je Papa svaki put odbio. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!