19. SIJENJA 2013. 13:30h

Uspon i pad Lance Armstronga

Lance Armstrong

Foto

Sport
0

Tekst

Uspon i pad američkog biciklista Lancea Armstronga kojem je zbog dopingiranja oduzeto sedam naslova pobjednika najveće biciklističke utrke svijeta Tour de France bit će ovjekovječeni an filmskom platnu.

Dan nakon objave prvog dijela senzacionalnog interviewa s Oprah Winfrey u kojem je bivši biciklistički prvak prvi put javno priznao uzimanje dopinga, Holyywood je izrazio želju da snimi cjelovečernji film o usponu i padu Lancea Armstronga.

Američka produkcijska kuća Paramount Pictures, koja se bavi s produkcijom i distribucijom filmova i televizijskih programa, otkupila je autorska prava još neobjavljene biografije "Cycle of Lies: The Fall of Lance Armstrong" novinarke dnevnika "New York Times" Julie Moncur, koja je o Armstrongu pisala cijelo desetljeće.

Biciklistička zvijezda Lance Armstrong, zbog uzimanja dopinga doživotno suspendiran, priznao je u petak u drugom dijelu intervjua slavnoj američkoj voditeljici Oprah Winfrey da bi se volio ponovno natjecati.

"Ja sam natjecatelj. To je ono što sam radio čitav život. Volim trenirati. Volim trčati", rekao je, odgovarajući na pitanje bi li se volio vratiti natjecanjima. "Zaslužujem kaznu, ali nisam siguran da zaslužujem smrtnu kaznu", rekao je.

"Sram me je" što sam uzimao doping, priznao je Armstrong, izrazivši žaljenje što zbog doživotne suspenzije neće moći raditi puno stvari koje bi želio, jer je osim zabrane biciklističkih natjecanja dobio i zabranu triatlona te nekih drugih sponzoriranih natjecanja.

"Više neću sudjelovati na Tour de Franceu, ali ima puno drugih stvari koje bih volio raditi a ne mogu. Kad bih mogao, volio bih trčati maraton u Chicagu kad ću imati 50 godina. A ne mogu", rekao je.

Najgori trenutak bio mu je, kako je rekao, kada je morao odstupiti s mjesta predsjednika svoje zaklade za borbu protiv raka Livestrong. Odluka da napusti humanitarnu organizaciju koju je osnovao bila je gora nego cijela priča s dopingom i doživotna zabrana natjecanja, te oduzimanje sedam pobjeda na Tour de Francea.

"To je bio ponižavajući trenutak", kazao je Oprahi.

Armstrongu je Američka antidopinška agencija (USADA) zbog sustavnog dopingiranja izrekla doživotnu zabranu nastupa te mu oduzela svih sedam pobjeda na Tour de Franceu.

U intervjuu je odbio optužbe da je pokušao podmititi USADA-u. "To nije točno", rekao je. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!