24. LISTOPADA 2012. 14:29h

Tour de France će prvi put u povijesti krenuti s Korzike

Foto

Sport
0

Tekst

 Najveća biciklistička utrka na svijetu Tour de France će u svom stotom izdanju završiti navečer na Champs-Elysées u Parizu 21. srpnja 2013., objavio je u srijedu direktor utrke Christian Prudhomme.

Utrka koja će prvi put u povijesti krenuti s Korzike 29. lipnja iz Porto-Vecchia u dva će se navrata penjati na Alpe d'Huez, preko jednog od najtežih legendarnih uspona i to u istoj etapi što će biti prvi put u povijesti.

Na etapi Alpe d'Huez, tradicionalnom obilježju Toura, dva je puta pobijedio Amerikanac Lance Armstrong, kojem je u ponedjeljak zbog sustavnog dopingiranja oduzeto svih sedam naslova pobjednika Toura osvojenih od 1999. do 2005.

Etape stotog izdanja utrke predstavljene su prd brojnim biciklistima među kojima su i četiri zadnja pobjednika Alberto Contador, Andy Schleck, Cadel Evans i Bradley Wiggins.

Nakon prve tri etpae koje će se voziti na Korzici utrka će se preseliti na mediteransko područje (Marseille, Montpellier) prije nego ode u Albi gdje će "napasti" Pireneje - Ax-3 Domaines i Bagneres-de-Bigorre.

Drugi tjedan nakon prelaska u Bretagnu utrka će se voziti više po ravnicama (Saint-Malo, Tours, Saint-Amand-Montrond, Lyon). Ali će završetak obuhvatiti Mont Ventoux s njegove južne strane, također mitski dio Toura.

U trećem i zadnjem tjednu Tour će se "penjati" na Alpe i to u smjeru jug-sjever.

Ukupno, biciklisti će prijeći 28 prijevoja, što je za tri više nego prošle godine.

Zbog ugleda zadnja etapa će početi u parku dvorca Versailles da bi u suton završila na Champs Elysee, najslavnijoj aveniji na svijetu. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!