BOŽIDAR MALJKOVIć

5. TRAVNJA 2009. 15:16h

Toni Kukoč najbolji je igrač kojeg sam trenirao

Božidar Maljković

Foto

Sport
0

Tekst

Proslavljeni trener otkrio je pojedinosti iz svog života, primjerice nesimpatije prema NBA ligi, od koje radije pogleda Cibonu i Partizan.

Split slavi dvadeset godina otkako je Jugoplastika osvojila prvi naslov košarkaškog prvaka Europe, ostvarivši tako jedan od najvećih sportskih uspjeha Dioklecijanovog grada. Možda je bio i najveći ikada, bez obzira na to što je košarka danas vrlo podcijenjena.

Košarkaški stručnjaci reći će kako je to bila najtalentiranija momčad u Europi, koja bi se ravnopravno nosila i s mnogim NBA momčadima tog vremena. Za ''žute'' su igrali Kukoč, Ra?a, Perasović, Sretenović, Ivanović i Pavičević, ali njihov dar teško da bi itko iskoristio bolje od velikog trenera Božidara Maljkovića, trostrukog osvajača naslova prvaka Europe s trima različitim klubovima. To zapravo sve govori o njegovim sposobnostima.

FOTO: Fešta "žutih", koja to nije bila

No, iako je u četiri godine, koliko je proveo u Splitu, postigao velike uspjehe, početak nije bio bajan. Mnogi su sumnjali u njega, na čelu s Ra?om, koji je otvoreno govorio o tome kako im takav format trenera nikako ne treba.

Božidar Maljković osvajao je titulu europskog košarkaškog prvaka s trima različitim klubovima: sa Splitom dva puta (1989. i 1990.), a s francuskim Limogesom (1993.) i grčkim Panathinaikosom (1996.) po jednom.
- Svi su ubrzo vidjeli s kim imaju posla. Igračima morate autoritetom znanja pokazati da o košarci znate najmanje tri puta više od njih. Brzo sam ih imao pod svojem, vjerovali su mi i mogao sam normalno raditi - rekao je u emisiji ''Nedjeljom u 2'' Božidar Maljković i naglasio kako je Toni Kukoč bio najbolji košarkaš kojeg je trenirao.

Ali, i kod igrača poput Kukoča trebalo je probuditi ono što ima, a Maljković je bio majstor za to, ponajviše zbog načina igre te discipline kojoj je težio i zbog koje su mu igrači vraćali na najbolji mogući način.

"Dotrčao mi je branitelj, nisam znao hoće li me udariti"

- Moja filozofija je da se radom ispravljaju greške. Tako sam svugdje radio i uvijek mi se vraćalo. No, nigdje nisam imao takve talente kao u Splitu, ali zato sve gledam kroz njih, a to je nemjerljivo. Kod drugih sam morao prikrivati nedostatke, a u Splitu sam morao otkriti kako pomoći igračima da procvjetaju - kazao je Maljković i uz mnogo nostalgije otkrio da su mu najljepše četiri godine života one provedene u Splitu.

Svojim je radom stekao podršku cijelog Splita, koji ga se i danas sjeća sa sjetom, cijene ga i vole. čak je i u vrijeme rata uživao simpatije. Prvi se puta u Split vratio kao trener PAO-a, pobijedio je Splićane sa 12 razlike, no unatoč tomu, nisu izostale ovacije publike. Zbog toga su mu potekle suze.

- U jednom trenutku prema meni je potrčao jedan branitelj, nisam znao hoće li me udariti ili poljubiti. Bilo je ovo drugo, rasplakao sam se. Ali, nikada nisam doživio ono što se dogodilo kada smo se vraćali iz Munchena poslije osvajanja naslova prvaka Europe. Skupio se cijeli grad, to je bilo nešto nevjerojatno - prisjetio se veliki trener, vjerojatno najveći u Europi.

Njegova veličina manifestirala se i kroz njegovu osobnost. Svi ga opisuju kao dobru osobu. Što se tiče igrača, i on bi uvijek prvo gledao kakva je tko osoba, a tek onda igrač. Takav je slučaj bio i sa Sretenovićem. Doveo ga je kada nitko nije čuo za njega, no poslije se pokazao čudom od igrača. Zanimljivo je i Maljkovićevo vi?enje NBA lige.

Ne voli NBA jer ondje nema discipline

Reuters-.--.-
Photo javno100  
- Ne vidim draž u NBA košarci. Tamo postoji 40 vanserijskih igrača, a sve ostalo je glamur. Regularna im je sezona bez ikakvog intenziteta, u play offu se nešto mijenja, ali ne bih tamo nikada radio. Sve je upropastio novac kojeg je previše, ali nedovoljno da bi košarka bila glavni američki sport. Jerry House mi je nešto otkrio prije dosta godina, porazno za košarku. Kazao je da kada ode Michael (Jordan), košarka će biti četvrti sport. Tako i jest, gledanost im je pala za 25 posto, sve je manje igrača, pravih trenera i gledatelja - ustvrdio je Božo, koji će uvijek radije pogledati Cibonu i Partizan nego bilo koju NBA utakmicu.

Napomenuo je i da europska košarka može parirati američkoj, ali u slučaju da zadrži igrače koji odlaze u NBA. No, da bi se zadržalo najbolje, treba novca, a njega nema jer košarka u Europi ne donosi profit.

- Doveo sam Sabonisa u PAO, gledalo ga je dvije tisuće ljudi. Došao je Laudrup u PAO, gledalo ga je sto tisuća ljudi. Europljani neracionalno gledaju na nogomet i to je teško shvatiti, košarka se s tim ne može nositi - smatra Maljković.

Iz svega što je Maljković napravio, što radi i kako razmišlja, lako je zaključiti da ima ogromno znanje, koje bi pomoglo razvoju košarke, ali pod uvjetom da mu se priključe barem približno jednaki entuzijasti kojih, nažalost, nema na vidiku.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!