24. KOLOVOZA 2015. 15:30h

SP PEKING Ivan Horvat je deveti na svijetu u skoku s motkom

Ivan Horvat

Foto

Sport
0

Tekst

Hrvatski atletičar Ivan Horvat (22) zauzeo je deveto mjesto u finalu skoka s motkom na Svjetskom prvenstvu u Pekingu s preskočenih 5.65 metara.

Horvat, koji je u subotnjim kvalifikacijama postavio novi nacionalni rekord sa 5.70 metara, u finalu je ostvario rezultat u skladu s očekivanjima. Visine od 5.50m i 5.65m je svladao iz drugog pokušaja, a potom je imao tri neuspješna pokušaja na visini od 5.80m, što bi bilo poboljšanje njegova i hrvatskog rekorda od čak 10 centimetara.

U prvom pokušaju na 5.80m Horvat je proletio ispod letvice, drugi pokušaj je bio najbolji, tada je imao visinu, ali ne i dubinu skoka, pa je rušio letvicu prsima, da bi u trećem pokušaju rušio već nogama prilikom uzleta.

Kako je u Peking stigao s osobnim rekordom od 5.65m, a na SP-u je postavio novi nacvionalni rekord i ispunio normu za nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, nastup Ivana Horvata može se okarakterizirati uspješnim.

Zlatnu medalju iznena?ujuće je osvojio 21-godišnji Kana?anin Shawnacy Barber s preskočenih 5.90m. Istu je visinu preskočio i branitelj naslova otprije dvije godine iz Moskve, Nijemac Raphael Holdzeppe (25), ali Barber je 5.90m svladao iz prvog, a Holdzeppe iz trećeg pokušaja, pa je Kana?anin osvojio zlato, a Nijemac srebro.

Olimpijski pobjednik iz Londona i vladar ove discipline posljednjih godina, Francuz Renau Lavillenie (28), koji i ove godine ima najbolji rezultat sezone (6.05m), niti u svom četvrtom nastupu na SP-ima nije uspio osvojiti zlato. S preskočenih 5.80m osvojio je broncu, zajedno s Poljacima, svjetskim prvakom otprije četiri godine iz Daegua Pawelom Wojciechowskim (26) i Piotrom Lisekom (23). Lavillenie je na svakom od posljednja četiri SP-a osvojio medalju, ali ima tri bronce (Berlin 2009, Daegu 2011, Peking 2015) i jedno srebro (Moskva 2013).

 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!