15. KOLOVOZA 2015. 23:45h

Prvi puta u povijesti Europskog prvenstva u boksu svirala hrvatska himna

Foto

Filip Hrgović j ...
0

Tekst

U subotu navečer prvi put u 90-godišnjoj povijesti ovog natjecanja začula se hrvatska himna na Europskom boksačkom prvenstvu! Filip Hrgović postao je europski prvak u superteškoj kategoriji pobijedivši u finalu u bugarskom gradu Samokovu mlladog Nijemca Floriana Schulza jednoglasnom odlukom bodovnih sudaca (30:27, 30:27, 30:27). Prvi i jedini Hrvat kojem je to uspjelo prije superteškaša iz BK Leonardo bio je legendarni Mate Parlov (zlatni na EP 1971. i 1973., te srebrni 1969.).

Desetak minuta prije nego je Hrgović sa svojim trenerom Leonardom Pijetrajem, kolegama reprezentativcima i navijačima ponosno slušao „Lijepu našu“, iz ruku predsjednika Hrvatskog boksačkog saveza (HBS) Bone Bošnjaka brončanu medalju u poluteškoj kategoriji (već drugu u karijeri) dobio je Hrvoje Sep, još jedan izdanak BK Leonardo.

- Sretan sam što donosim zlato u Hrvatsku! Nemam još osjećaj što sam zapravo postigao, ali bit će bolje sutra kad se sve slegne. Drago mi je da rezultati dolaze u kontinuitetu, plasirao sam se na Olimpijske igre 2016., pa osvojio europsko zlato. Sad se nadam svjetskoj i olimpijskoj medalji. Bilo bi lijepo zaokružiti posao olimpijskim odličjem – rekao je novi europski prvak.

Baš kao i u prethodna tri dvoboja na turniru, 23-godišnji Hrgović dominirao je svih devet minuta protiv njemačkog superteškaša, koji je do finala stigao nokautom protiv bugarskog prvaka. Već od prvih sekundi Filip se postavio šampionski, kao da Schulzu želi najaviti kod koga će završiti zlatna medalja. Ni bodovni suci, baš kao ni 50-ak hrvatskih navijača u Areni Samokov, nisu imali dileme. Svaka je runda završila uvjerljivo na hrvatskoj strani.

- Hrvatski boks postigao je u Samokovu izuzetan rezultat. Svaki hrvatski boksač u posljednjih 40 godina sanjao je da se njegovo ime na?e uz Matu Parlova, a Filip je dočekao upravo tu čast. Ovo je veliki korak naprijed za sve nas, posebice za Hrvoja i Filipa, te mene kao trenera. Naravno, bio bih još zadovoljniji da je i Sep osvojio zlato, ali bit će još prilike. Slijedi nam Svjetsko prvenstvo u listopadu u Kataru - rekao je trener dvojice medaljaša Leonard Pijetraj.

Vie pogledajte u fotogaleriji Filip Hrgović je europski prvak u boksu

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!