24. SIJENJA 2012. 08:50h

Potamnjeli sjaj rukometnih zvijezda

Foto

Sport
0

Tekst

Utakmice izme?u rukometaša Hrvatske i Francuske već su postale povijesne. Uvijek su to bile utakmice koje su nešto značile, u kojima se odlučivalo o sudbini jednih ili drugih. A sve je počelo 2007. godine na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj gdje su nas Francuzi pobijedili u četvrtfinalu i izbacili iz igre za odličja.

Bili su bolji od nas i u finalu posljednjeg europskog i svjetskog prvenstva. Jedina dva puta mi smo bili bolji 2005. i 2008. godine kada smo izbacili Francusku u polufinalu SP-a i EP-a. Uvijek su to bili i dvoboji Ivana Balića i Nikole Karabatića, najvećih zvijezda dviju reprezentacija. Još su svježe slike iz Zagreba kada su nasrnuli jedan na drugoga i kada je zamalo došlo i do fizičkog obračuna. 

- Sve je to bilo u žaru borbe. Brzo smo to zaboravili nakon utakmice. Kao da se nikad nije ni dogodilo - kaže Nikola Karabatić.

Ivano je bio nešto ljući. 
- Kako ne bih bio kada je Nikola baš podmuklo udarao. Razumijem da mora doći do prekršaja, ali on baš udara - istaknuo je Balić.

No, prvi put ta dvojica igrača nisu na nekom velikom natjecanju u glavnim ulogama u svojim reprezentacijama. Ivano malo igra, a Karabatić ima očajnu statistiku. I dok je Ivano ono malo što je igrao, izuzev u posljednjoj utakmici protiv Španjolske, odigrao i više nego solidno pa i vrlo dobro, Karabatić zasad igra neprepoznatljivo.

Šut mu je za zatvor, a u četiri utakmice izgubio je toliko puta loptu koliko je vjerojatno nije izgubio na posljednja tri velika natjecanja zajedno, na kojima je Francuska osvojila dva svjetska i jedno europsko zlato. čak je i u obrani slab, što je možda i najveće iznena?enje. I jedan i drugi tek su bili dobri u asistencijama. Za obojicu će današnje utakmice biti iskupljenje, trenutak istine. Jedna od ove dvije reprezentacije će se danas oprostiti od polufinala. 

- Sigurno će biti prisutna želja i kod jednog i kod drugog da pokažu svu raskoš svog talenta. Nesumnjivo je da su oba igrača vrhunska klasa svjetskog rukometa. Doga?aju se slabi dani, kada vam ne ide. Kod Karabatića to traje cijeli ovaj turnir, dok je Ivano bio slab samo u utakmici protiv Španjolske. Znam samo da će gledatelji u Novom Sadu svjedočiti novom velikom srazu dviju rukometnih reprezentacija koje su obilježile posljednjih deset godina - rekao je Sead Hasanefendić, bivši trener njemačkog Gummersbacha.

Balić protiv Karabatića danas 11. put. Uspješniji je po broju pobjeda francuski reprezentativac (6:4). Zanimljivo je da su u dosadašnjih deset utakmica postigli približno isti broj pogodaka - Ivano 42, Karabatić 46. Po broju medalja su jednaki. Svaki ih je osvojio po sedam. Je li vrijeme da u ovoj statističkoj koloni rukometni Mozart Balić nakon ovog natjecanja preuzme primat? Odgovor ćemo saznati danas oko 20 sati...

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!