21. KOLOVOZA 2015. 11:33h

POčINJE SP U PEKINGU Imamo šest atletičarskih nada

Sandra Perković

Foto

Sport
0

Tekst

Muškim maratonom u subotu u Pekingu započinje 15. izdanje svjetskog prvenstva u atletici koje će u glavnom gradu Kine trajati do 30. kolovoza.

Na SP će nastupiti rekordnih 1,936 natjecatelja iz 207 zemalja čime je Peking srušio rekorde iz Berlina i Moskve. U glavnom njemačkom gradu je 2009. nastupilo do sada rekordnih 1,895 natjecatelja, a u Moskvi prije dvije godine su nastupili atletičari iz 203 zemlje.

U Pekingu će nastupiti i šestero hrvatskih atletičara. Hrvatske boje na stadionu 'Ptičje gnijezdo' branit će Sandra Perković u bacanju diska, Blanka Vlašić i Ana Šimić u skoku u vis, Ivan Horvat u skoku s motkom, Andrea Ivančević na 100 metara s preponama, te Marin Premeru u bacanju kugle.

Perković dolazi u Peking kao aktualna olimpijska pobjednica, te svjetska i europska prvakinja. Njezin osobni rekord je 71,08 iz Zuricha prošle godine, a ove godine najdalje je bacila disk u Splitu, 70.08 m što je drugi rezultat sezone. Bolji rezultat od nje ima Kubanka Denia Caballero (70,65). Perković će u Pekingu imati priliku postati treća diskašica koja je obranila svjetski naslov. To je do sada uspjelo jedino Njemici Martini Hellmann (1983, 1987) i njezinoj sunarodnjakinji Franki Dietzsch (2005, 2007). Franka je jedina s tri naslova jer je pobijedila i u Sevilli 1999. godine.

Blanka Vlašić je naša najuspješnija atletičarka na svjetskim prvenstvima s dva zlata (2007, 2009) i jednim srebrom (2011). U nedjelju će biti sedam godina otkako je na Ptičjem gnijezdu osvojila olimpijsko srebro. Peking će joj biti ujedno sedmo SP, prvi put je nastupila u Edmontonu 2001. i bila je šesta. Njezin osobni rekord je 2,08 iz Zagreba 2009. godine, a ove sezone je preskočila 1,97 u Rimu i New Yorku. 

U skoku u vis nastupit će i Ana Šimić. Bit će to njezino drugo SP nakon što je u Moskvi zapela u kvalifikacijama. Ana je u Kini uvijek dobro skakala. U Šangaju je prošle godine pobijedila u Dijamantnoj ligi, a u Pekingu je dva puta rušila osobni rekord koji trenutačno iznosi 1,99. Ove godine najviše je išla 1,94 u Rimu i Eberstadtu. 

Najugodnije iznena?enje hrvatske atletike ove godine je Andrea Ivančević. Ova 31-godišnja Zagrepčanka ispunila je dvije norme za Peking, ali i za OI u Rio de Janeiru iduće godine na 100 m i 100 m s preponama. U Pekingu će trčati samo na 100 m s preponama. U toj disciplini je ove godine tri puta rušila hrvatski rekord i zaustavila se na rezultatu 12,87.O

U Pekingu će nastupiti i dvojica hrvatskih atletičara - Marin Premeru u bacanju kugle i Ivan Horvat u skoku s motkom.
Marinu će Peking biti drugo SP nakon što je u Moskvi bio 25. u kvalifikacijama. Osobni rekord je 20,59 iz 2013. godine, a ove godine je bacio centimetar kraće u Kragujevcu. 

Ivan Horvat je prije dvije godine u Moskvi ostao bez plasmana nakon što je tri puta rušio letvicu na 5,25 m. Njegov osobni rekord iznosi 5,65 iz Varaždina ove godine.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!