30. KOLOVOZA 2012. 22:16h

POI: Španja medalju posvetio stradalim vatrogascima na Kornatima

Foto

Sport
0

Tekst

Već prvog dana paraolimpijskih igara u Londonu Hrvatska je dobila prvu medalju. Mihovil Španja je osvojio treće mjesto u finalu utrke na 100 leđno isplivavši vrijeme 1:12.53 što je njegov osobni rekord.

Prvo mjesto pripalo je Britancu Jonathanu Foxu s rezultatom 1:10.46, dok je drugi bio Ukrajinac Jevheni Bohodajko s vremenom 1:11.31.

"Premda mi je ovo četvrta medalja na paraolimpijskim igrama osobno mi je najdraža. Izvukao sam svoj maksimum, posebice na drugih 50 metara. Znao sam da će za medalju trebati plivati osobni rekord i to sam uspio", kazao je Španja.

Medalju je posvetio stradalim vatrogascima na Kornatima i njihovim obiteljima jer se upravo danas navršava peta godina najveće tragedije hrvatskog vatrogastva.

"Ova je medalja za njih i njihove obitelji i prijatelje. Ovo je moj mali obol na petu godišnjicu velike tragedije", poručio je Španja.

Nakon što je Britanac Jonathan Fox u kvalifikacijama srušio svjetski rekord bilo je sasvim jasno kako je zlato za sve ostale nedostižno. No, za preostale dvije medalje vodila se žestoka borba. Na koncu je Miho osvojio broncu sa deset stotinki sekundi boljim vremenom od Ukrajinca Levgena Poltavskog.

Španji je to četvrta medalja na POI nakon što je u Ateni prije osam godina osvojio tri bronce (100 leđno, 200 mješovito, 400 slobodno). Nakon Atene tetovirao je na ramenu presliku medalja koje je osvojio, a sada na drugom ramenu slijedi nova tetovaža.

"Nakon Londona slijedi nova tetovaža. Vi ste prvi kojima sam to rekao", dodao je 28-godišnji Dubrovčan.

Njegove su to treće igre nakon što je sa 17 godina debitirao u Sydneyu, a upravo će u Londonu zaokružiti sjajnu paraolimpijsku karijeru.

"Pokazao sam da u 'svići još uvijek ima ulja'. Bilo je jako teško sve ove godine održati visoki kontinuitet rezultata. Ovo mi je 26 medalja na velikim natjecanjima, a to nije bilo lako", zaključio je Španja kojeg još očekuju nastupi na 100 m prsno i 200 mješovito.

Oduševljenje nije skrivao niti njegov trener Dean Kontić.

"Presretan sam, počelo je na najbolji način. Ovo će mu sasvim sigurno podići samopouzdanje i vjeru uoči preostalih nastupa. Ovo natjecanje za obojicu ima veliku važnost jer su Mihi ovo posljednje igre, dali smo sve od sebe. Puno smo trenirali i zaista sam ponosan", kazao je Kontić, te dodao:

"Nije bilo lako ostati u vrhu sve ove godine. Bilo je mnogih promjena, no uspio je". (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!