2. VELJAE 2012. 12:49h

Njemački Hrvati oduševljeni Ćorlukinim dolaskom u Bayer

Foto

Sport
0

Tekst

Navijači Bayera iz Leverkusena s oduševljenjem su primili vijest o dolasku hrvatskog reprezentativca i dosadašnjeg člana Tottenhama Vedrana Ćorluke. Posebno zadovoljstvo iskazali su članovi tamošnje hrvatske zajednice koja broji oko dvije tisuće naših ljudi koji navijaju za taj, kako sami kažu, najhrvatskiji njemački nogometni klub.

Pridjev najhrvatskiji Bayer nosi već više od deset godina jer su tada hrvatski nogometaši bili najbrojniji baš u momčadi Bayera. Mnogi se s ponosom sjećaju vremena kada je kompletna obrana Bayera bila sastavljena od hrvatskih igrača. Uz hrvatskog vratara s australskom putovnicom Franka Jurića u "čeličnoj hrvatskoj obrani" još su igrali Robert Kovač, Boris Živković, Marko Babić i Zoran Mamić. Otprilike u isto vrijeme u veznoj liniji igrao je i Niko Kovač, nešto kasnije Jurica Vranješ te u novije vrijeme i Domagoj Vida.

Mnogi zaboravljaju da je tih godina za Bayer nastupao i Teddy Mark Šime Lučić, Hrvat sa švedskom putovnicom. Za razliku od tog vremena, Vedrana Ćorluku danas u klubu "apotekara" dočekuje samo jedan Hrvat, pomoćni trener Damir Burić, koji je igračku karijeru završio u Borussiji iz Mönchengladbacha a trenersku započeo u Freiburgu. Njemu treba dodati i našeg mladog nogometaša Zvonka Pamića (trenutačno na posudbi u Duisburgu), sina bivšeg hrvatskog reprezentativca Igora Pamića.

Uz Bayerove hrvatske navijače s tog područja, Ćorlukin dolazak posebice je obradovao brojne hrvatske pripadnice ljepšeg spola kojima je Vedran zanimljiv i zbog toga što je trenutačno sam i neoženjen.

S obzirom na to da u Leverkusenu, osim jednog hrvatskog hotela i restorana, nema značajnijih naših okupljališta, u potragu za momačkim životom i izlascima Vedran će morati u obližnji Köln ili 25 kilometara udaljeni Düsseldorf. Kako ni ondje nema mnogo hrvatskih klubova, za pravu "domaću" atmosferu Ćorluka će, kao i ostali mladi Hrvati s tog područja, morati subotom i nedjeljom u dvjestotinjak kilometara udaljeni Frankfurt. Bankarska metropola na Majni, koja nije daleko našim ljudima ni sa sjevera ni s juga Njemačke, nudi mogućnost različitih izlazaka i zabave. No s obzirom na stroge kontrole u klubu, Ćorluka će morati dobro zapeti kako bi opravdao uloženi novac "apotekara" u njegov transfer. Noćne će izlaske, barem na početku, morati najvjerojatnije potpuno zaboraviti.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!