30. SRPNJA 2012. 20:01h

Nigerski veslač Issaka posljednji došao na cilj, a dobio najveći pljesak

Foto

Sport
0

Tekst

Do sada nepoznati veslač Hamadou Djibo Issaka (35) iz Nigera postao je zvijezda dana veslačkog programa na jezeru Dorney na Olimpijskim igrama u Londonu.

Issaka je nastupio u kvalifikacijama discipline samac osvojivši uvjerljivo posljednje mjesto u kvalifikacijama, a potom i u repesažu. Issaka je ciljem prošao minutu i 40 sekundi nakon pobjednika, no dobio je uvjerljivo najveći pljesak gledatelja. Tijekom utrke bodrio ga je i službeni spiker riječima 'Još malo, još malo. Možeš ti to." Kada je prošao ciljem Issaka se potpuno izmoren prevrnuo u vodu, a potom pozdravio publiku.

"Bio sam dobar, prošao sam ciljem," kazao je prvak Nigera koji je naučio veslati prije tri mjeseca. Na OI je stigao posebnom pozivnicom Međunarodnog olimpijskog odbora.

"Možda nemam tehniku, ali imam snagu," dodao je Issaka koji je još uvijek pod dojmom svečanosti otvaranja Igara.

"Bilo je veličanstveno. Nikada u životu nisam vidio vatromet," dodao je Issaka podsjetivši na plivača Erica Moussambanija iz Ekvatorijalne Gvineje koji se na OI u Sydneyju 2000. godine skoro utopio u kvalifikacijama utrke na 100 metara. Hrabri Eric je pred kraj utrke od iznemoglosti umalo zaplivao i prsno. Na koncu je 100 metara preplivao za 1:57.72.

Za razliku od brojnih navijača, nisu svi bili sretni zbog Issakina nastupa na OI, jer smatraju kako je zauzeo mjesto daleko boljih veslača. Među kritičarima je i legenda svjetskog i britanskog veslanja Steve Redgrave.

"Na svijetu postoji mnoštvo boljih veslača koji su zaslužili mjesto na OI," poručio je vlasnik pet olimpijskih zlata.

Međutim, glavni tajnik Svjetske veslačke federacije Matt Smith tvrdi kako Issaka nije zauzeo ničije mjesto, već je samo dodan u program. (Hina)


 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!