1. SVIBNJA 2012. 13:29h

`Najvažnije je da budem zdrava i raspoložena, a onda mogu i do finala`

Ana i Lucija Zaninović

Foto

Sport
0

Tekst

Hrvatska taekwondo reprezentacija u utorak ujutro putuje iz Zagreba za Manchester gdje se od 03.- 06.05.2012. održava Europsko seniorsko prvenstvo. Hrvatsku ekspediciju čini ukupno 11 natjecatelja, šest seniorki i pet seniora među kojima se krije nekoliko kandidata za odličja. Ipak, treba biti oprezan i ostati čvrsto na zemlji jer će prvenstvo starog kontinenta u olimpijskoj godini mnoge velesile poput Velike Britanije, Turske ili Španjolske iskoristiti kao posljednju provjeru prije olimpijskih igara.

 Ana i Lucija Zaninović su aktualne svjetska i europska prvakinja i mnogi od njih očekuju najviše stepenice pobjedničkog postolja, no treba uzeti u obzir da one vrhunac forme tempiraju za London i da im je Manchester jedan jaki turnir na kojem treba isprobati nove tehnike i prije svega ostati zdrav.

 - Hvala Bogu, zdravlje je u redu. Putujemo u Manchester, ali to Europsko prvenstvo nam nije prioritet, iako je forma u uzlaznoj putanji, mi se spremamo za Olimpijske igre. Nakon Eura odlazimo u Skradin na duže pripreme za OI - rekla je Ana Zaninović, a nadovezala se sestra Lucija:

- Najvažnije je da budem zdrava i raspoložena, a onda mogu i do finala. Konkurencija je zaista jaka, u mojoj konkurenciji je Španjolka Brigitte Yague, jedna od najboljih u povijesti. Budem li raspoložena mogu pobijediti bilo koga, ali sam svjesna da ima puno cura od kojih mogu i izgubiti. Nama europsko nije prioritet jer nam vrhunac mora biti u Londonu. Dobro radimo, dobro treniramo, a rezultati će nadam se doći sam po sebi kao plod mukotrpnog rada.

 Put do medalje Hrvatska treba najviše tražiti u Martini Zubčić, aktualnoj brončanoj iz Pekinga koja se nakon teške ozljede koljena vratila medaljama i odličnim rezultatima, Marini Sumić koja se prošle godine okitila srebrom na svjetskom prvenstvu, te Filipu Grgiću i Stipi Jarloniju braniteljima europskog srebra i bronce iz ruskog St.Petersburga 2010. godine.

Taekwondo je jedan od najtrofejnijih ljetnih olimpijskih sportova u hrvatskoj povijesti sa dvije olimpijske medalje, dva svjetska zlata i još pregrštom svjetskih i europskih odličja. Filip Grgić i Ana Zaninović rijetki su koji su imali čast ponijeti naslov svjetskih prvaka, uz rukometaše, vaterpoliste, Blanku Vlašić, Nikolaja Pešalova, četverac na pariće, Fantelu i Marenića te Borasku i Frankovića……Njihove uspjehe na kraju 2011. godine prepoznao je i nagradio HOO koji je Anu Zaninović proglasio najboljom hrvatskom sportašicom, a Tonija Tomasa najboljim trenerom u Hrvatskoj.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!