16. KOLOVOZA 2015. 13:09h

NAJIZDRŽLJIVIJI HRVAT Andrej Vištica pobjednik Embrunman triatlona

Foto

Andrej Vištica ...
0

Tekst

Najbolji hrvatski triatlonac Andrej Vištica ovojio je u subutu u Francuskim Alpama 32. izdanje Embrunman triatlona.

Osim po dugoj tradiciji Embrunman je poznat i po iznimno zahtjevnoj stazi. Biciklistička staza ukupno ima 3800m vertikalnog uspona na 186 km, te izme?u ostalog, ide preko Col d'Izoarda koji se nalazi na 2360m nadmorske visine. Ni na maratonu koji slijedi ne nedostaje uzbrdica. Embrunman ima kultni status u Francuskoj, koja je jedna od najjačih triatlonskih nacija u svijetu.

Utrka je startala u 6:00h po mraku, zbog čega natjecatelji u prvih 20 minuta prate čamac s reflektorom. Iz vode je prvi izašao bivši plivač Robin Pasteur nakon nešto više od 46 minuta. Tri minute iza njega plivanje je završila grupa sa glavnim favoritima u kojoj su bili peterostruki pobjednik utrke Marcel Zamora, James Cunnama, Per Bittner i Marek Jaskolka. Vištica je isplivao dodatne 3 minute iza skupa sa Viktorom del Corralom koji je tako?er bio u užem krugu favorita.

Na biciklu su stvari vrlo brzo krenule drugim tokom. Već nakon 40km Vištica je ulovio vodeću grupu i krenuo u solo napad. Prednost je rasla i na vrhu Col d'Izoarda iznosila je 3:15 min u odnosu na Cunnamu, te nešto više od 4 minute u odnosu na del Corrala i Zamoru. Utrku je dodatno otežala kiša koja je počela padati sredinom utrke, a temperatura se na najvišoj točci spustila na 5C. Vištica se dobro snašao u datim uvjetima te je do kraja biciklističke dionice povećao prednost na 6 minuta u odnosu na Cunnamu, 9 minuta u odnosu na del Corrala, dok su ostali imali dvoznamenkast zaostatak.

Iako su zaostaci bili veliki, utrka još nije bila ni iz bliza riješena. Južnoafrikanac Cunnama je pobjednik Challenge Roth-a iz 2012, te 4. sa svjetskog prvenstva u Ironmanu na Havajima 2013, a poznat je po odličnom trčanju. Del Corral je tako?er jedan od najboljih trkača u Ironman krugovima i već je dosta puta trčao ispod 2:40 h na ironman maratonu. Cunnama je od starta krenuo jako, te već u prva 3 kilometra smanjio zaostatak za minutu. Me?utim, do polovice staze Vištičina prednost se smanjila samo za dodatnih 45s, da bi nakon toga ponovno počela rasti. Najbržem vremenu bicikla, Vištica je dodao i najbrže vrijeme maratona od 2:53h, te pobjedio sa 12 minuta prednosti pred del Corralom, dok je Cunnama platio danak prebrzom startu i utrku okončao na 3. mjestu.

U ženskoj konkurenciji pobjedu je odnijela Emma Pooley ispred Jeanne Collogne, te Linde Guinoiseau.

„Zadnja 4 tjedna sam proveo u St. Moritzu na visinskim pripremama koje su bile isključivo posvećene ovoj utrci. Imao sam priliku trenirati u grupi Brett Suttona koji je najuspješniji triatlonski trener u povijesti. Očito se boravak u Švicarskoj isplatio. Ovo mi je daleko najbolji rezultat do sad tako da sam prezadovoljan“ - rekao je Andrej Vištica.

Vie pogledajte u fotogaleriji Andrej Vištica osvojio Embrun

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!