22. KOLOVOZA 2015. 17:35h

Mohamed Farah obranio naslov svjetskog prvaka na 10 tisuća metara

Mo Farah

Foto

Sport
0

Tekst

Britanski dugoprugaš Mohamed Farah obranio je naslov svjetskog prvaka na 10.000 metara, a 29-godišnja Njemica Christina Schwanitz osvojila je svoje prvo zlato u bacanju kugle, u subotnjim finalima na stadionu Ptičje gnijezdo u Pekingu.

Mo Farah je nastavio niz nepobjedivosti na velikim natjecanjima te je svojoj kolekciji dodao još jedno zlato, njegovo četvrto sa svjetskih prvenstava. Za trijumf u Pekingu Farah je 10.000 metara pretrčao za 27:01.13 minuta i za 64 stotinke nadmašio Kenijca Geoffreyja Kipsanga Kamworora (27:01.76). I bronca odlazi u Keniju, a zaslužio ju je Paul Kipngetich Tanui (27:02.83).

Christina Schwanitz je iskoristila izostanak Novozelan?anke Valerie Adams kojoj je gledala u le?a prije dvije godine na SP-u u Moskvi, te hicem od 20,37 metara iz treće serije finala stigla do svog najvećeg rezultata u karijeri. Samo sedam centimetara kraći (20,30 m) bio je hitac Kineskinje Gong Lijiao koja je osvojila srebrno odličje, dok je bronca pripala Amerikanki Michelle Carter (19,76 m).
Nakon četiri discipline sedmoboja (100 m prepone, skok u vis, bacanje kugle, 200 m) u vodstvu je olimpijska pobjednica iz Londona Britanka Jessica Ennis-Hill s 4005 bodova. Njezina prednost pred najbližom pratiteljicom, sunarodnjakinjom Katarinom Johnson-Thompson je samo 80 bodova. Treća je Nizozemka Nadine Visser (3871). Pred sedmobojkama su u nedjelju još skok u dalj, bacanje koplja i utrka na 800 m.

Osim odličja na najsvestranije atletičarke, drugog dana 15. svjetskog prvenstva dijelit će se još tri kompleta medalja, sva tri za atletičare: u bacanju kladiva, bacanju kugle i kao šlager dana u posljednjoj disciplini programa, utrci na 100 metara.
 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!