1. LIPNJA 2013. 22:18h

Mitropa kup: Dobar start Hrvata

Foto

Sport
0

Tekst

U njemačkom gradu Meissenu započelo je Mitropa kup, momčadsko natjecanje srednjeeuropskih zemalja koje se od 1976. godine, a momčadi su sastavljene od 4 igrača i jedne pričuve.

Pod svojom zastavom Hrvatska je nastupila 14 puta, a najveće uspjehe ostvarila je u Portorožu 1998., Zemplinskoj Širavi 2004., Olbiji 2008. i Rogaškoj Slatini 2009. kada je osvajala zlatnu medalju. Osvojila je i dvije srebrne i četiri brončane medalje. Naše šahistkinje nisu bile tako uspješne. Osvojile su samo brončano odličje i to u Brnu 2006.

U njemački grad Meissen, poznat po najstarijoj europskoj tvornici porculana, stigli smo kao prvi rejting-favoriti. Naše boje brane velemajstori Davorin Kuljašević, Alojzije Janković, Ante Šarić, Saša Martinović i me?unarodni majstor Darko Dorić. U prvom kolu uvjerljivom 3:1 pobjedom nad Slovenijom opravdali smo svoj ugled. U vodstvo nas je doveo Šarić ekspresnom pobjedom nad Štajnerom, a i Martinović je lako nadigrao neiskusnog Markoju. Kuljašević je tek u dalekoj skakačkoj završnici remizirao sa Škoberneom, a Janković je poslije riskantne igre spasio remi protiv Borišeka. No, u jednom trenutku je mogao čak i dobiti!

U ostalim susretima muškog turnira Njemačka je pobijedila Ma?arsku s 3:1, češka je svladala Švicarsku s 2,5:1,5, istim je rezultatom i Slovačka pobijedila Austriju, dok je Francuska neočekivano nadigrala Italiju s 3:1.

Naša ženska reprezentacija sastavljena je od mladih snaga – Ivone Purgar i Zrinke Duer-Šarić. Iako su Slovenke sa dvije velemajstorice bile veliki favorit, hrvatske šahistkinje su izborile veliki meč bod odigravši 1:1. Ivona Purgar je remizirala sa Janom Krivec, a Zrinka Deur-Šarić sa Anom Srebrnič. U ostalim susretima šahistkinja Njemačka je pobijedila Ma?arsku s 2:0, češka i Švicarska su odigrale 1:1, Slovačka je nadigrala Austriju s 2:0, a Italija i Poljska odigrale su 1:1.

(Hina) 
 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!