6. SRPNJA 2012. 17:29h

Kratka biografija novog izbornika hrvatske reprezentacije Igora Štimca

Foto

Sport
0

Tekst

Biografija novog izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Igora Štimca.

Rođen je 6. rujna 1967. u Metkoviću. Nogomet je počeo trenirati u klubu Neretva, a 1982. godine seli u Hajduk. U prvom sastavu splitskog kluba debitirao je 1985. godine u utakmici s Prištinom. Sedam godina kasnije odlazi u španjolski Cadiz, no 1994. se vraća u Hajduk s kojim se probija do četvrtfinala Lige prvaka. U lipnju 1995. prelazi u engleski Derby County i biva proglašen igračem godine Nation Wide lige. U srpnju 1999. seli u West Ham United, a 2001. se vraća u Hajduk gdje iduće godine završava karijeru.

Za hrvatsku reprezentaciju je prikupio 53 nastupa, a u dresu 'vatrenih' je 1998. stigao do bronce na svjetskom prvenstvu u Francuskoj, te četvrtfinla EP-a dvije godine ranije u Engleskoj. Kao član reprezentacije 1998. dobitnik je Državne nagrade za šport "Franjo Bučar. S mladom reprezentacijom Jugoslavije, popularnim 'Čileancima' 1987. je osvojio prvo mjesto na svjetskom U-20 prvenstvu u Čileu.

Po završetku aktivne karijere, uključio se u rad Hajduka, u kojem je radio kao trener i sportski direktor. Hajduk je preuzeo u finišu sezone 2004./05., godinu dana kasnije spasio je Cibaliju od ispadanja iz lige, a 2009. godine sličan je pothvat ostvario i na klupi Zagreba. Kao predstavnik Hajduka 2007. izabran je za predsjednika Udruge prvoligaša na dvije godine. Posljednjih godina radio je kao stručni komentator nogometnih utakmica HRT-a. (Hina)

 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!