22. VELJAE 2012. 19:30h

Jovanović otpravio HNS-ovce bez potpore, Mamiću najavio sportsku inspekciju

Foto

Sport
0

Tekst

 

U srijedu u podne u zgradi Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta napokon su se sastali ministar Željko Jovanović i njegov pomoćnik Petar Skansi, s predstavnicima Hrvatskog nogometnog saveza (Vlatko Marković, Zorislav Srebrić, Branko Laljak, Dušan Kukić, Miroslav Uljan i Damir Vrbanović). Nakon sastanka koji je trajao otprilike jedno poluvrijeme, Jovanović je rekao:

Nemaju potporu

– Sastali smo se na zahtjev HNS-a i pretresli smo stanje u nogometnoj organizaciji. Naš je stav jasan: vodstvo HNS-a izravno je odgovorno za brojne probleme u nogometu, prije svega u Prvoj HNL i očekivali smo da iznesu plan saniranja situacije. Ali, ništa od toga nismo čuli pa smo im Skansi i ja rekli da ovo vodstvo HNS-a nema potporu Ministarstva – govorio je Jovanović i istaknuo:

– Neka postupe prema članku 12. svog Statuta, u kojem piše da su odgovorni za nastalo stanje, te sazovu izvanrednu skupštinu i predlože akcijski plan za rješavanje problema. Ako Skupština ne prihvati taj akcijski plan, neka daju svoje mandate na raspolaganje! To su dužni napraviti, pa neka novo vodstvo HNS-a pokuša riješiti probleme – rekao je Jovanović.

Glavni tajnik HNS-a, Zorislav Srebrić, kaže:

– Zamjereno nam je što nismo bili dovoljno energični u primjeni nekih propozicija, međutim nisu navedene konkretne mjere za rješavanje problema. Ministar je rekao da HNS treba odrediti prijedlog tih mjera – rekao je Srebrić i dodao:

– Rečeno nam je kako se očekivalo da ćemo staviti mandate na raspolaganje, a što će se poslije događati, pitanje je za skupštinske zastupnike. Na to nismo izravno replicirali, primili smo to na znanje i da svatko od nas pojedinačno razmisli o tome. No, naša je zadnja Skupština prošla u sličnom tonu kakvog je želio ministar i da je prijedlog Splitsko-dalmatinske županije prošao, vodstvo HNS-a bilo bi smijenjeno – govorio je Srebrić.

Ne poštuje se zakon

Hoćete li sad dati mandate?

– Ne mogu vam na to odgovoriti. To je pitanje pojedinačne i kolektivne odluke – rekao je Srebrić.

Ministar Jovanović naglasio je i ovo:

– Radimo na izmjenama Zakona o sportu, a najvažnija će stvar biti uvođenje sportske inspekcije, koja će se baviti nepravilnostima u savezima i klubovima. Čim se ustroji inspekcija, kreće se u raščišćavanje stvari. Jer, očito je da se ne poštuju odredbe Zakona o sportu, recimo ona koja se tiče kaznenog postupka i sudjelovanja u radu sportskih organizacija, kao i ona o rodbinskim vezama s članovima menadžerske agencije. To znači da mjesto gospodina Mamića u klubu i u Savezu nije u skladu s postojećom zakonom, međutim zasad ne postoji instrument kojim se to može spriječiti. A uvođenje sportske inspekcije bit će taj potrebni alat koji će omogućiti da se sve radi po zakonu.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!