24. VELJAE 2012. 15:45h

Ivica Kostelić: Napokon se vraćam na snijeg!

Ivica Kostelić

Foto

Sport
0

Tekst

U društvu slovačkih umirovljenika s hodalicama koji se žale na bolove u kuku, vremešnog Nijemca sa štakama koji isprobava hrvatske pive i društva slovenskih bakica, ugledali smo poznato lice. Oporavak u Daruvarskim toplicama nije destinacija na kojoj bi trebali biti mladi, a najmanje najbolji skijaš svijeta... Hoda bez problema, djeluje odmorno.

- Rehabilitacija je gotova, već sam na laganim treninzima. Još sam tu dan, dva, pa se napokon vraćam na snijeg. U nedjelju bi već trebao skijati na Sljemenu, veselim se, jer mogao sam proći puno gore... Ispalo je na kraju da ova operacija koljena i nije bila tako veliko zlo. Sama vijest da ću se do kraja sezone ipak moći vratiti na snijeg digla mi je motivaciju. Dobio sam drugu priliku i neću je propustiti - priča nam Kostelić.

Oporavak teče bolje nego prije 2009. godine, kada je već nakon mjesec dana opet bio na postolju. 

- Kako stvari stoje, vraćam se na snijeg u Kranjskog Gori. Do kraja će mi ostati šest utrka, od čega dva slalom i plan je voziti sve. Teško mi je reći gdje će koljeno raditi probleme, slalom nije frke, veći će problem biti skokovi na spustu. Odlazak na utrke sljedeći vikend u Kviftjellu ipak otpada, pa tek je prošlo nešto više od deset dana nakon operacije.

Kostelić je i dalje u "igri", Marcel Hirscher koji ga je pretekao u Moskvi, bježi svega 12 bodova, ispred Beata Feuza ima prednost 29 bodova, a niti jedan se nije proslavio na superveleslalomu u Crans Montani (34., odnosno 22.)

- Dobro je da se dečki nisu okoristili, ali imat će još prilike dok se ne vratim. Ukoliko mi ostanu teoreteske šanse da uhvatim veliki Kristalni globus, neću odustati! Istina, Hirscher je dobro iskoristio moje izbivanje, ali samo da koljeno izdrži. Ako ono bude dobro, mogu ja još svašta napraviti! - obećava Ivica.

Da mu netko ponudi mali slalomaški globus, a da odustane od velikog, bi li potpisao?

- Ma kakvi! Cilj je na početku sezone bio veliki, a ostao je isti i nakon što sam se potrgao. Da se mene pita, rado bih uzeo oba... A idealan plan je - doći na zadnju utrku s 100 bodova viška...

Rehabilitacija u Daruvarskim toplicama uključivala je i stajanje na skijama u parku!

-  Cilj je bio da Kosteliću ne propadne mišić, da ga ne boli i da noga ne otiče. Sve smo to uspjeli. Priključio se i Ante Kostelić, stanje je dobro, prezadovoljan sam - veli dr. Egić.

Ivica će postati i počasni građanin Daruvara.

- Nije me to iznenadilo, s obzirom koliko sam ovdje, ha-ha. Lijepo je to. Malo sam trenirao i po parku, stao na skije. Dobro je da je bilo snijega, važno je to kod rehabilitacije da ga bar malo osjetim... 

Kako izgleda dan šampiona?

- Prvih nekoliko dana morao sam se suzdržavati, mogao sam trenirati više nego što bih smio. Ujutro počinjem oko 9 sati plivanjem u bazenu, otprilike otplivam jedan kilometar. Nakon toga kreće standardni trening, zasad manjeg intneziteta, a zatim vježbe za stabilizaciju leđa. Prije ručka me čeka elektroterapija, a zatim odmor. Popodne je sve isto, osim plivanja. 

Spavanje već u 21.00?

- Ovdje sam malo produžio, pa idem leći u 22 sata.

Dr. Egić se smješkao dok je Ivica objašnjavao kako teče oporavak.

- Smijem se, jer kako on to priča sve zvuči jako jednostavno, da je mačji kašalj. Ali, malo je ljudi koji bi od tog "jednostavnog" mogli napraviti i pola. Svaka mu čast.

Gitara je u Ivičinoj sobi. A u rukama?

- Sviram koliko stignem, ali s isključenim pojačalom, da mi ne kucaju na vrata...

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!