24. VELJAE 2012. 15:10h

Hrvatska ženska taekwondo reprezentacija osvojila u SAD-u tri bronce!

Martina Zubčić na treningu

Foto

Sport
0

Tekst

Hrvatska ženska taekwondo reprezentacija vraća se iz Las Vegasa sa US Opena s tri brončana odličja u režiji Lucije Zaninović, Martine Zubčić i Petre Matijašević.

Uzmemo li u obzir da je reprezentacija nastupila sa četiri djevojke te da je Ana Zaninović zaustavljena u borbi za medalju izbornik Toni Tomas može biti prezadovoljan učinkom od 75%.

Zadovoljstvo je još i veće ukoliko se zna da su djevojke u Las Vegas došle direktno sa visinskih priprema iz La Lome gdje su imale čak četiri treninga dnevno. US Open je i ove godine imao status G2, oznaku koja dovoljno govori o njegovoj kvaliteti, a sa 1800 prijavljenih natjecatelja među kojima je bilo 25 nacionalnih timova i preko 30 sigurnih putnika na olimpijske igre u London postao je najkvalitetniji turnir održan posljednjih godina u svijetu.

S obzirom da je ovo prvo natjecanje u olimpijskoj godini u kojoj se forma tempira za europsko prvenstvu u Manchesteru u svibnju i olimpijske igre u kolovozu u Londonu reprezentativke mogu biti zadovoljne ostvarenim jer je primarni cilj bio sačuvati se od ozljeda, isprobati nove tehnike i odraditi nekoliko borbi nakon poduže pauze.

Lucija Zaninović je u svojoj kategoriji do 49 kilograma krenula furiozno, upisala tri pobjede protiv Amerikanki Bell (9:1) i Brown (21:1) te Elizabeth Zamora (8:3) ukupnim omjerom poena 38:5 da bi je u polufinalu zaustavila Meksikanka Jannet Alegria Pena rezultatom 1:4.

Martina Zubčić se uspješno vratila nakon teške ozljede i operacije koljena upisavši u kategoriji do 57 kilograma tri pobjede. Morrison je poražena sa 6:5, Kontreras sa 1:0 i Vasquez 11:4 da bi na putu do finala zapela na posljednjoj prepreci, Francuskinji Harnois 1:3.

Do medalje je u olimpijskoj kategoriji do 67 kilograma stigla i Petra Matijašević slavivši protiv Vincecruz 6:0 te Bernard 8:7. Bolja od još jedne djevojke iz splitskog Marjana bila je tek Azizova iz Azerbajdžana koja se plasirala u London preko svjetskih kvalifikacija, a u bogatoj karijeri osvojila je pet svjetskih i europskih odličja.

Kategorija najbolje hrvatske sportašice i najbolje taekwondoašice svijeta bilo je malo svjetsko prvenstvo s 47 natjecateljica i do zlata je trebalo proći šest kola. Ani Zaninović bio je ovo i prvi nastup nakon svjetskih olimpijskih kvalifikacija i loma ruke te pobjede protiv Marton 7:4 i Kang 17:7 ne zvuče loše. Bolja od nje bila je tek Kanađanka Ivett Gonda koja je slavila 0:2.

Nakon Meksika i SAD-a hrvatska ekspedicija vraća se u Europu na seriju jakih provjera i turnira u kojima je cilj kontinuiranim nastupima pronaći što bolju formu za primarni događaj ove godine – olimpijske igre.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!