21. KOLOVOZA 2015. 14:53h

HNS odlučio kako ih navijači neće moći pratiti na gostujućim utakmicama

Davor Šuker

Foto

Sport
0

Tekst

Hrvatski nogometni savez (HNS) odlučio je da na predstojećim gostovanjima hrvatsku nogometnu reprezentaciju neće moći pratiti hrvatski navijači, objavljeno je danas na službenim stranicama Saveza.

Tako, na gostovanjima u Azerbajdžanu (3. rujna), Norveškoj (6. rujna) i na Malti (13. listopada) neće biti organizirane tribine za hrvatske navijače. Hrvatski nogometni savez tako je odlučio nakon detaljnog razmatranja obrazloženja Uefine kazne HNS-u za "rasističko ponašanje na susretu Hrvatska - Italija", kaže se u priopćenju objavljenom na službenim stranicama Saveza.

Hrvatski nogometni savez je zbog označenog kukastog križa na travnjaku Poljuda kažnjen oduzimanjem jednog boda, sa 100.000 eura, dvije utakmice bez publike te zabranom odigravanja utakmica na Poljudu do kraja ovih kvalifikacija.

Izuzetno ozbiljno obrazloženje odluke Disciplinske komisije sugerira kako je hrvatska reprezentacija uistinu bila blizu izbacivanja iz natjecanja te kako je ova kazna puno više od "žutog kartona". Iz obrazloženja kazne sasvim je jasno da bilo kakav incident vezan za rasizam na predstojećim utakmicama može značiti izbacivanje Hrvatske s Europskog prvenstva.

Dužnost je Hrvatskog nogometnog saveza učiniti sve kako bi spriječio takav najcrnji scenarij. Nakon pomnog razmatranja svih opcija i odra?enih razgovora s predstavnicima sigurnosnih službi radi utvr?ivanja mogućih rizika, odlučeno je kako HNS na gostovanja do kraja Europskih kvalifikacija neće voditi navijače.

Radi se o izuzetno teškoj odluci i HNS izražava duboko žaljenje zbog svih navijača koji istinski vole reprezentaciju. No, u ovoj borbi protiv huliganstva smatramo nužnim "žrtvovati" potporu nekoliko stotina navijača na ovim gostovanjima za sreću, zadovoljstvo i ponos milijuna hrvatskih navijača koji idućeg ljeta žele "živjeti" uz Vatrene na Euru.

"Vjerujemo da će svi navijači razumjeti razloge koji stoje iza ove odluke koja za cilj ima upravo zaštitu reprezentacije i njene ambicije da se iduće godine u Francuskoj bori s još 23 selekcije za naslov najbolje u Europi", dodaje se u priopćenju.

"Ne možemo dopustiti da šačica huligana, za koje ni hrvatska reprezentacija nije svetinja, upropasti trud Vatrenih i izbornika Nike Kovača te time spriječi "invaziju" pravih hrvatskih navijača u Francusku.To nam je svima krunski cilj koji, duboko vjerujemo, podupiru i svi navijači koji su željeli bodriti Vatrene u Azerbajdžanu, Norveškoj i na Malti.", zaključak je priopćenja.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!