12. KOLOVOZA 2010. 22:05h

FOTO/ VIDEO: In memoriam Velimir Kljaić: Ugasnula velika sportska zvijezda

Foto

In memoriam Veli ...
0

Tekst

U Zagrebu je u srijedu preminuo hrvatski rukometni velikan Velimir Kljaić. Rođen je 1946. u Šibeniku, a igračku karijeru proveo je u zagrebačkom Medveščaku i njemačkom Klagenfurtu.

Nakon godina igranja posvetio se trenerskoj karijeri u Njemačkoj gdje je trenirao mnoge klubove, a najveći uspjeh ostvario je s Nuernbergom koji je u četiri godine od kluba iz druge lige pretvorio u uspješan prvoligaški klub. Nakon Nuernberga 1988. preuzeo je Wallau-Massenheim gdje je također došao do izražaja njegov trenerski talent i stručnjak. S Wallau-Massenheimom je 1992. osvojio prvenstvo, kup i Kup EHF, a zbog tog uspjeha proglašen je trenerom godine. Sljedeća stanica bio je Grosswaldstadt, a zatim Tusem Essen. Iz Essena se vratio u Wallau-Massenheim.

Preminuo osvajač prvog oplimpijskog zlata

Dok je nizao trenerske uspjehe u njemačkim klubovima, Kljaić je našao vremena i za rad s hrvatskom rukometnom reprezentacijom. Izabrana vrsta je pod njegovim vodstvom 1996. osvojila prvo hrvatsko olimpijsko zlato nakon stjecanja nezvisnosti. Generaciju koju je Kljaić odveo do olimpijskog zlata činili su Vladimir Jelčić, Goran Perkovac, Irfan Smajlagić, Božidar Jović, Alvaro Načinović, Vladimir Šujster, Bruno Gudelj, Nenad Kljaić, Iztok Puc, Zoran Mikulić, Patrik Ćavar, Venio Losert, Valner Franković, Slavko Goluža, Valter Matošević i Zlatko Saračević.

Pixsell-.--.-Trener Velimir Kljaić s igračima
Trener Velimir Kljaić s igračima
Photo Pixsell  
Osvajanje olimpijskog zlata na prvom nastupu hrvatskih sportaša na Olimpijskim igrama pod hrvatskog zastavom izazvalo je opću euforiju u zemlji i Velimira Kljaića lansiralo direktno na nebo hrvatskih sportskih zvijezda koje se nikad neće ugasiti. Nastavkom sportskog puta Kljaić je samo potvrdio ono što je u Atlanti vidio cijeli svijet: da je jedan od najvećih.

Kad je s Hrvatima osvojio olimpijsko zlato, iz Njemačke se vratio u Badel u Zagreb i s tim klubom osvojio 1999. Kup i prvenstvo Hrvatske, a zagrebački klub dva puta je odveo i do rukometne Lige prvaka, 1998. i 1999. Badel je oba puta u finalu Lige prvaka izgubio od španjolske Barcelone.

Osim hrvatskih, vodio je i izabrane timove Kuvajta i Egipta, a 2004. vratio se trenirati njemački Minen, a potom i Gummersbach i Luebbeck. U Njemačkoj je ostao do 2008. Nakon toga pričalo se da bi se mogao vratiti na čelo Hrvatske rukometne reprezentacije. I vjerojatno bi s Kljaić i vratio, usprkos bolesti, da su ga zvali.

Izgubili smo velikana hrvatskog sporta

Nakon duge borbe s rakom pluća kojeg je nazivao "škampom" Velimir Kljaić izgubio je, u 65-oj godini života, bitku sa zloćudnom bolešću i hrvatski sport je od danas siromašniji za jednog velikog čovjeka i stručnjaka.

-.-Kristian Kunstek-.-
Photo Kristian Kunstek  
Kolege novinari sjećaju se omiljenog Kljuna kao ugodnog čovjeka i vrsnog poznavatelja sporta za koji je živio. Njegovi komentari na zadacima praćenja utakmica bili su zanimljivi i jednostavni.

Cijela sportska zajednica danas tuguje za gubitkom, a iz Hrvatskog rukometnog saveza kažu kako smo izgubili jednog od najvećih ljudi u kući hrvatskog sporta koji joj je dao najveći sjaj.

- Velimir je svojim znanjem i iskustvom, ali i osobnošću, ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj rukometnoj obitelji, ali i hrvatskom sportu uopće kojem je nesebično davao cijelog sebe. Zauvijek će ostati u našim srcima i mislima - poručuju iz Hrvatskog olimpijskog odbora.

Na vijest o smrti velikog trenera nisu ostali bez reakcije ni u ostalim institucijama pa tako iz Ureda predsjenika kažu kako je trijumf s Hrvatskom bio kruna predanog rada Velimira Kljaića, te da smo mu zahvalni za sve što je učinio za rukomet i domovinu.

Za trenerom s kojim su osvojili svijet žale i igrači koji za njega imaju samo riječi hvale, a nedostajat će i onima koj nikad nisu imali čast učiti od njega ali su svjesni njegove veličine kojom je zauvijek zadužio hrvatski rukomet i sport.

Neke od trenutaka iz karijere Velimira Kljaića možete vidjeti u priloženom VIDEU i FOTOGALERIJI.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!