SPEKTAKL U VANCOUVERU

13. OUJKA 2010. 11:26h

FOTO: Svečano otvorene Zimske paraolimpijske igre

Foto

Svečano otvoren ...
0

Tekst

Na stadionu BC Place u Vancouveru su otvorene desete Zimske paraolimpijske igre, a na otvaranju je bilo prisutno 55 tisuća gledatelja.

Uz sudjelovanje pet tisuća pjevača, plesača, akrobata i sportaša, na stadionu BC Place u Vancuoveru pred oko 55.000 gledatelja, u petak su svečano otvorene 10. Zimske paraolimpijske igre.

Igre je otvorila generalna guvernerka Kanade Michaelle Jean, koju su na stadionu okružile stotine djece u zelenim, plavim i bijelim odorama formirajući nacionalni simbol Kanade - javorov list, na istom pokrivenom stadionu na kojem su svečano otvorene i zatvorene Zimske olimpijske igre 2010.

Sumi, hibrid mitske gromovite ptice i crnog medvjeda, maskota vancouverske Paraolimpijade, letio je iznad više od 55.000 gledatelja i više od 600 sportaša iz 44 zemlje, koji su sudjelovali u polusatnoj paradi, izvijestile su kanadske TV mreže.

Hrvatsku na igrama s četiri predstavnika

Hrvatsku na igrama predstavlja četvero skijaša - Nikolina Šantek, Zlatko Pesjak, Dino Sokolović i Mario Dadić, a na svečanosti otvaranja hrvatsku zastavu nosio je Dadić, ratni vojni invalid iz Vinkovaca.

Američki sprinter Aimee Mullins i kanadski sportaš u invalidskim kolicima Chantal Petitclerc, ispričali su priču o paraolimpijskom pokretu na engleskom i francuskom jeziku, dok su povijesne fotografije s prethodnih igara projicirane na balone vezane na kolica.
Američki sprinter Aimee Mullins i kanadski sportaš u invalidskim kolicima Chantal Petitclerc, ispričali su priču o paraolimpijskom pokretu na engleskom i francuskom jeziku, dok su povijesne fotografije s prethodnih igara projicirane na balone vezane na kolica.

U dvoipolsatnoj predstavi sudjelovali su, među ostalima, kanadski rocker Martin Deschamps na motociklu Harley-Davidson na tri kotača, ragbi igrači i košarkaši u invalidskim kolicima, amputirani 'skateboarderi' i gluhi vozači motocrossa, koji su izvodili majstorije na rampi. Aron "Wheelz" Fotheringham, izveo je okret od 360-stupnjeva u invalidskim kolicima, među plesačima, te usred vatrometa i plamena.

- Sport je naš zajednički jezik, i zato što toliko ljudi u svijetu živi u ratnoj opasnosti, naša poruka mira kroz sport nikada nije bila važnija - rekao je izvršni direktor vancouverskog organizacijskog odbora John Furlong, u pozdravnom govoru.

Zach Beaumont je upalio plamen

Narednik kanadske vojske Mike Trauner, koji je izgubio obje noge i uporabu desne ruke u bombaškom napadu u Afganistanu, podigao je zastavu Međunarodnog paraolimpijskog odbora.

Roditelji pokojnoga trkača-amputirca Terryja Foxa, Betty i Rolly Fox, donijeli su paraolimpijski plamen na stadion na vrhuncu svečanosti.

Zach Beaumont, 15-godišnji amputirac iz Tsawwassena, u Britanskoj Columbiji, kanadskoj pokrajini domaćinu igara, upalio je baklju na stadionu, uz koju su se simultano upalile i paraolimpijske baklje u Convention Centru u Vancouveru i u Whistleru gdje će se održati veliki dio natjecanja. Ceremonija zatvaranja održat će se 21. ožujka u Whistleru.

Natjecanja su počela u petak u alpskom skijanju, a nastavljaju se u subotu kada se branitelj zlata Kanada, sastaje se Italijom u hokeju na sanjkama.

Na igrama nastupa više od 600 sportaša iz 44 zemalje, koji će se natjecati u alpskom i nordijskom skijanju, biatlonu, hokeju i curlingu.

Svečanost otvaranja 10. Zimskih paraolimpijskih igara pogledajte u FOTOGALERIJI

Hrvatsku na zimskim igrama predstavlja rekordan broj paraolimpijaca, obzirom da smo u Salt Lake Cityju imali dvoje predstavnika, a prije četiri godine u Torinu je nastupio samo Pesjak.

Zimska paraolimpijada prvi put održana 1976. godine

Dadić i Zlatko Pesjak će nastupiti u kategoriji stojećih skijaša, Nikolina Šantek u kategoriji slijepih i slabovidnih skijaša, a Dino Sokolović u kategoriji sjedećih skijaša.

Imamo perspektivnu i kvalitetnu ekipu. Za nas je veliki uspjeh što ćemo u Kanadi imati četvero predstavnika. Medalje ne možemo obećati, no vjerujem kako će nas dobro predstaviti

Ratko Kovačić

- Imamo perspektivnu i kvalitetnu ekipu. Za nas je veliki uspjeh što ćemo u Kanadi imati četvero predstavnika. Medalje ne možemo obećati, no vjerujem kako će nas dobro predstaviti - kazao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić.

Kanadska javna televizija CTV prenosit će 27 sati programa sa 10. Zimskih paraolimpijskih igara, što je najviše do sada. Snimku cermonije otvaranja emitirat će u subotu u 14 sati, što je izazvalo nezadovoljstvo organizatora koji su očekivali izravan prijenos.

Prve ljetne paraolimpijske igre održane su u Rimu 1960., a prve zimske paraolimpijske igre 1976. u Ornskildsviku u Švedskoj. Održavanje paraolimpijskih igara na istom mjestu kao i Olimpijade, započelo je 1988. u Seoulu (ljetna) i u Albertvilleu u Francuskoj (zimska) 1992.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!