23. LIPNJA 2012. 13:25h

Armstrongov odvjetnik zatražio prekid postupka zbog nedostatka dokaza

Lance Armstrong

Foto

Sport
0

Tekst

Sedemerostruki pobjednik Tour de Francea američki biciklist Lance Armstrong službeno je zatražio od Američke antidopinške agencije (USADA) da prekine postupak protiv njega zbog nedostatka dokaza.

"USADA nije dala nikakav dokaz kako bi potvrdila ove lažne tvrdnje", ističe Armstrongov odvjetnik Robert Luskin u pismu objavljenom u "Washington Postu":.

"USADA treba podnijeti dokaze na kojima se temelji njeno pismo od 12. lipnja u kojem se optužuje Armstrong ili odbor stručnjaka jednostavno treba preporučiti prekid postupka zbog nedostatka dokaza", tvrdi odvjetnik.

USADA je prošli tjedna objavila da je pokrneula istragu protiv 40-godišnjeg američkog bicikliste zbog sustavnog uzimanja dopinga od 1996. do 2011. godine, zbog čega bi on mogao izgubiti svih sedma naslova pobjednika Tour de Francea.

Biciklist i pet suoptuženika obaviješteni su pismom "o prvoj etapi zakonske procedure koja obuhvaća nekoliko kršenja antidopinških pravila"..

Slučaj sada ispituje odbor neovisnih stručnjaka koji broji četiri člana i koji neće vršiti saslušanja nego će odlučiti ima li dosta temelja za nastavak procedure. Armstrong je upravo od ovog odbora tražio odbacivanje optužbi.

U pismu USADA-a ta agencija optužuje Armstronga da je uzimao doping gotovo cijelu svoju profesionalnu karijeru i da je naveo i druge bicikliste da uzimaju doping.

Kako bi poduprla te tvrdnje USADA je objavila da posjeduje svjedočanstva bivših momčadskih kolega koji su izjavili da je "Armstrong imao pristup dopingu EPO, krvnim transfuzijama, testosteronu i kortizonu u razdoblju od prije 1998. do 2005., a da je prije toga 1996. godine koristio EPO, testosteron i hormon rasta".

USADA također dodaje i da je Antidopinški laboratorij u Lausanni sumnjao u prisutnost EPO-a u uzorku urina Lancea Armstronga za vrijeme utrke Tour de Suisse 2001. Ta je kontrola "ugušena", tvrde neki od njegovih bivših momčadskih kolega.

USADA se oslanja i na Armstrongove uzorke krvi uzete 2009. i 2010., kada se nakratko vratio profesionalnom biciklizmu nakon četiri godine pauze, "koji su bili savršeno kompatibilni s krvnim manipulacijama koje uključuju EPO i krvnu transfuziju"".

Unatoč brojnim optužbama koji su ga pratili kroz karijeru 40-godišnji Teksašanin nije nikada službeno bio optužen za doping.

Nakon priznanja Floyda Landisa, svrgnutog pobjednika Toura iz 2006., koji je optuživao svog momčadskog kolegu, američko savezno pravosuđe je pokrenulo opsežnu istragu 2010.

No, iako su se pojavila i svjedočanstva drugog njegovog momčadskog kolege Tylera Hamiltona, istraga je prekinuta u veljači ove godine.

Iščekujući rezultata istrage Armstrong koji se više ne bavi profesionalno biciklizmom je suspendiran i ne može se natjecati u triatlonu, svom novom sportu. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!