3. STUDENOG 2011. 15:37h

Andrej Kiriljenko: U Utahu sam nosio broj 47 po poznatoj ruskoj pušci

Košarkaška lopta

Foto

Sport
0

Tekst

Andrej Kiriljenko i košarkašima Zagreba pokazao je raskoš svoje igračke moći, a 17-godišnjeg wunderkinda Darija Šarića podučavao je all-round igri. Nakon utakmice susreo se s Matom Skelinom i Vladanom Alanovićem s kojima je igrao zajedno u svojoj posljednjoj sezoni u majici CSKA prije odlaska u NBA ligu. Zbog njegovih letačkih osobina Mate i Vlado su ga zvali “prosto ptica zrakom leti” što on i danas sa smješkom ponavlja kao i izraz “ku..c, palac, kriminalac”.

- Mate i Vlado bili su neka vrsta mojih mentora. Ja sam bio mlad i trebao sam takve momke da mi pokažu kako se snaći u međunarodnoj košarci. Oni su me naučili i ponešto prljavih riječi. Znam puno psovki iz različitih jezika, nije za pohvaliti, ali je zanimljivo. Kad u momčadi imaš ljude iz više zemalja onda uvijek možeš upotrijebiti te riječi i postaje zabavno. Služi svrsi u svlačionici, razbija tenzije.

Prijatelj i s Giričekom

S Gordanom Giričekom je igrao zajedno u Utah Jazzu no Gira se zbog terapije u Daruvarskim toplicama nije pojavio.

- S Gordanom sam bliski prijetelj. Znam njegovu bivšu suprugu, njegovu kćerku, a upoznao sam i djevojku koju je imao nakon razvoda braka.

Andrej je već 10 godina u braku s Marinom, kćerkom bivšeg košarkaša Sergeja Lopatova. Maša je zbog supruga zapostavila svoju karijeru koju je vodila pod umjetničkim imenom MaLo.

- Za mene je bilo jako važno što sam u NBA došao već oženjen, to mi je pomoglo da se lakše prilagodim. Maša se bavi svime oko kuće i djecom, a ja zarađujem novce. Ona je žrtvovala svoju karijeru zbog mene. Prihvatila je to nakon što sam joj govorio: “Ako ćeš zarađivati kao ja onda ću ja prestati igrati košarku i podržati tvoju karijeru”. Doduše, Maša se sada zanima i s nekoliko trgovina modom koje posjeduje, dvije u Moskvi i jednu u Salt Lake Cityju.

Po izjavu koju su neki američki novinari nazvali najjačom koju je neka žena sportaša ikad dala Maša i Andrej su u skladnom braku. Za ESPN magazin gospođa Kiriljenko je 2006. rekla da ona suprugu dozvoljava seks s drugom ženom jednom godišnje.

- Sportaši u ovoj zemlji ekstremno su privlačni pa ih žene love. Muškarcima je po svojoj prirodi tome teško odoljeti - objasnila je Maša.

A evo kako je to nama objasnio Andrej:

- Maša mi je jednom uistinu rekla da je sretna što živimo dobar život i da me toliko voli da bi mi oprostila kada bi se dogodilo da spavam s nekom drugom ženom. Ja sam jo rekao da je to lijepo od nje, ali da to neće utjecati na mene i naš odnos. Najčešće pitanje nakon tog članka upućeno meni bilo je “i onda, jesi li ili nisi”. Nisam na to htio odgovarati jer ako kažem jesam mislit će da se zezam, a ako kažem da nisam da lažem.

Članovi obitelji Kiriljenko početkom ove godine postali su američki državljani. Kakve su bile reakcije?

- Jedni to razumiju, drugi ne, no ja sam rođen kao Rus, živim kao Rus i umrijet ću kao Rus. Ovo je samo komfora pri odlascima na putovanja, jer mi Rusi prečesto moramo vaditi vize. I da mi ponude ja nikad ne bih igrao za reprezentaciju SAD-a. Da sam odrastao u Americi možda, no ovako to uopće nemam u svojoj glavi niti kao mogućnost. Moj sin će, ako bude sportaš, moći birati.

Djeca hoće biti tenkisti

Dok je bio klinac, odrastajući u St. Peterburgu, Andrej nije ni sanjao da će igrati u Americi.

- Kad ste dijete sanjate da budete astronaut, vatrogasac, vozač tenka ili nešto slično. Kada sam pak počeo u Europi viđati NBA igrače kao što je Dominique Wilkins onda sam počeo vjerovati da bih i ja jednog dana možda tamo mogao završiti.

Osim zbog svoje otvorenosti, Kiriljenko je zanimljiv medijima i zbog nadimka i tetovaže. Kiri si je ove godine preko cijelih leđa dao tetovirati paladina (svetog viteza) koji jaše zmaja iz igrice World of Warcraft. Za tetovažu koju je izazvala proturječje i burne reakcije na forumima Andrej je u ruskim novinama kazao:

Htio sam nositi broj 13, a na kraju sam postao Kalašnjikov


- Dok sam igrao za CSKA, kada bismo imali dva slobodna dana mogao sam 36 sati provesti igrajući WoW.

Nama je pak rekao:

- Napravio sam to zbog svojih sinova od 9 i 4 godine koji tu tetovažu obožavaju.

Kiriljenko ima i posvojenu dvogodišnju kćer iz nekog ruskog sirotišta, ali i humanitarnu Zakladu s četiri podružnice koja u 90 posto slučajeva pomaže sunarodnjacima. Najbolji ruski košarkaš ima i vrlo atraktivan nadimak (AK 47), po imenu slavne ruske puške i njezina izumitelja Mihaila Kalašnjikova koji, koje li podudarnosti, živi u gradu (Iževsk) u kojem je rođen i Andrej.

- Kad sam došao u Utah, broj 13, koji sam htio, uzeo je Amaechi jer je kao stariji igrač imao prednost pa mi je suigrač Quincy Lewis predložio da uzmem broj 47, kad već imam iste inicijale kao puška AK-47. 
 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!