22. KOLOVOZA 2015. 12:52h

19-godišnjak osvojio prvo povijesno zlato u maratonu za svoju zemlju

Ghirmay Ghebreselassie

Foto

Sport
0

Tekst

Mladi maratonac Ghirmay Ghebreselassie osvojio je u subotu prvu zlatnu medalju za Eritreju na svjetskim atletskim prvenstvima, pobijedivši u maratonu s rezultatom od 2 sata, 12 minuta i 27 sekundi.

Devetnaestogodišnji Ghebreselassie odlučujuću prednost pred rivalima ostvario je u zadnjih šest kilometara maratonske utrke. Drugi je sa zaostatkom od 40 sekundi u cilj na pekinškom stadionu "Ptičje gnijezdo" ušao Etiopljanin Yemane Tsegay, a treći je s više od minute zaostatka bio Solomon Mutai iz Ugande.

Pobjeda Ghebreselassiea donijela je Eritreji prvo zlato u povijesti na nekom atletskom svjetskom prvenstvu, dosad je jedino dugoprugaš Zersenay Tadesse osvojio srebro na 10.000 metara 2009. godine u Berlinu.

 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!